Avstrija strožje nad prehitre voznike, zasegali bodo vozila!

ByA.K.

5. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Avstrija strožje nad prehitre voznike, zasegali bodo vozila!

Avstrija se pripravlja na strožji boj proti prehitrim voznikom, saj bodo od marca 2024 veljale nove, precej ostrejše kazni za prekoračitev dovoljenih hitrosti. Vozniki, ki bodo ignorirali omejitve hitrosti, se bodo zdaj soočali z visokimi globami in v skrajnih primerih tudi z možnostjo, da jim bodo začasno ali trajno odvzeli vozilo.

Kriteriji za zaseg vozil:

  1. V mestnih območjih: Če voznik prekorači dovoljeno hitrost za več kot 60 km/h, mu lahko oblasti takoj za dva tedna odvzamejo vozilo.
  2. Izven naselja: Prekoračitev hitrosti za več kot 70 km/h izven naselja bo prav tako pomenila takojšen zaseg vozila za dva tedna.
  3. Trajno: V posebej ekstremnih primerih se vozilo lahko odvzame trajno. V mestih, kjer voznik preseže hitrost 80 km/h ali izven naselij, kjer prekoračitev doseže 90 km/h, obstaja možnost trajnega odvzema vozila. Odvzeto vozilo bo nato prodano na dražbi v Avstriji.

Pregled kazni za prehitro vožnjo v Avstriji

  1. Manjša prekoračitev hitrosti: Če voznik prekorači dovoljeno hitrost za manj kot 20 km/h, mu grozi denarna kazen. Kazen se giblje med 30 in 70 evri, odvisno od stopnje prekoračitve hitrosti.
  2. Zmerna prekoračitev hitrosti: Prekoračitev hitrosti za 20 do 40 km/h se šteje za zmerno prekoračitev hitrosti. Kazen za takšen prekršek se giblje med 70 in 160 evri, pri čemer se lahko odvzamejo tudi točke iz vozniškega dovoljenja.
  3. Prekomerna vožnja: V primeru, ko voznik preseže hitrost za več kot 40 km/h, gre za prekoračitev hitrosti. Takšni prekrški so obravnavani še posebej strogo. Kazni za prekoračitev hitrosti so visoke in se gibljejo med 70 in 2180 evri, poleg denarne kazni pa voznik tvega tudi odvzem točk in mogoč odvzem vozniškega dovoljenja za določeno obdobje.

Avstrija s temi ukrepi želi povečati varnost na svojih cestah in zmanjšati število prometnih nesreč, povezanih s prehitro vožnjo. Vozniki bodo morali biti še bolj pozorni na omejitve hitrosti in se držati pravil, saj bodo posledice za prekrške zdaj veliko hujše.

vir; Foto: Freepik; Portal24