Avstrijski posiljevalec Fritzl trpi zaradi hude demence

Zloglasni avstrijski posiljevalec Josef Fritzl (88), znan po tem, da je svojo lastno hčerko 24 let zadrževal v ujetništvu in jo leta posiljeval, se sooča s hudo demenco. Novo psihološko poročilo ga označuje kot neškodljivega in trdi, da včasih celo misli, da je svetovna pop zvezda, poroča avstrijski medij Kronen Zeitung.

Fritzl je bil obsojen zaradi svojih zločinov leta 2009 in je trenutno v zaporu. Sodna psihiatrinja Heidi Kastner, ki je med sojenjem za incest pregledala njegovo duševno stanje in diagnosticirala hudo osebnostno motnjo, zdaj ugotovila, da je zaradi demence, ki je napredovala postal neškodljiv. Kastnerjeva meni, da je malo verjetno, da bi Fritzl v prihodnje storil več kaznivih dejanj.

Poleg tega poročilo navaja, da je Fritzl fizično šibek in da lahko hodi le s pomočjo palice.

Fritzlova odvetnica Astrid Wagner se je na sodišču borila za novo psihiatrično poročilo. Wagnerjeva pravi, da je včasih prepričan, da je sodeloval v televizijski oddaji ali da je bil na pomembnem poslovnem sestanku, vendar pa ob hudi demenci verjetno ne predstavlja resne nevarnosti za družbo. Obstaja možnost, da ga bodo kmalu namestili v državni dom za ostarele, vendar se razpravlja tudi o možnosti trajne namestitve v zaporniški bolnišnici.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24