Avstrijsko češka specialiteta: slastni germknödel
Germknödel oziroma kvašen cmok je močnata specialiteta iz češke in dunajske kuhinje. Jedi ni težko pripraviti in je nepogrešljiv del božičnih tržnic.
Gre za velik, polkroglast cmok iz kvašenega testa (v avstrijskem in nemškem jeziku imenovan „Germteig“ oz. kvašeno testo). Polnjen je s češpljevo marmelado. Glede na omako in polnilo so lahko nekoliko slajši ali bolj “krepki”, saj kvašeno testo samo po sebi ni sladko. Po kuhanju in malo pred serviranjem se na klasičen dunajski način priprave cmoke prelije z raztopljenim maslom ter posuje z mešanico maka in sladkorja v prahu (makov sladkor). Ena od različic je tudi s prelivom iz masla in vaniljeve omake.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Testo
- 500 g gladke moke
- 7 g suhega kvasa
- 300 ml mleka
- 60 g sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 1 jajce
- 60 g masla
- 1 limona (lupinica)
Nadev
- 200 g slivove marmelade
- Vanilijeva omaka
- 350 ml mleka
- 2 rumenjaka
- 80 g sladkorja
- 1 vanilijev strok ali ekstrakt
- 1 žlica koruznega škroba (gustina)
Postrežba
- sladkor v prahu
- mak
Postopek priprave:
Delu toplega mleka dodajte kvas in žličko sladkorja, premešajte in pustite 15 minut na toplem.
V večjo skledo dajte moko, dodajte sol in premešajte. Na sredini naredite jamico, vanjo dodamo kvas, sladkor, jajce, maslo, naribano limonino lupinico in preostalo toplo mleko.
Zamesite gladko testo (po potrebi dodajte še malo moke). Testo pustite pokrito 30 do 40 minut na toplem.
Na zmernem ognju segrevajte mleko z vanilijevimi semeni. V drugi posodi z metlico zmešajte rumenjake s sladkorjem, dodajte koruzni škrob in malo hladnega mleka, dobro premešajte in nato vse dodajte v vroče mleko. Na majhnem ognju mešamo toliko časa, da se omaka malo zgosti.
Testo pregnetite na pomokani površini in ga tanko razvaljajte. Razdelite na 10 do 12 enakih delov. Na sredino vsakega testa dajte žličko slivove marmelade. Robove testa tesno stisnite skupaj, da se sprimejo in oblikujte kroglice.
Cmoke položite na pomokano površino in pokrite pustimo stati 20 minut.
Cmoke kuhajte 20 minut v sopari, obvezno jih pokrijte, ali pa jih dajte v lonec z vrelo slano vodo in kuhajte 7 do 10 minut.
Z zobotrebcem preverimo, ali so cmoki kuhani. Glede na to, da med kuhanjem močno narastejo, kuhajte le 3 do 4 kroglice naenkrat.
Vroče cmoke prelijte z vanilijevo omako in potresite z makom, ki ste ga prej zmešali z malo sladkorja v prahu.
Dober tek!
Foto: iStock