Študija: Avtomobili postajajo vohunske naprave za zasebne podatke

Današnji avtomobili niso več le prevozna sredstva, postali so računalniki na kolesih, ki nam omogočajo dostop do aplikacij, zabave in celo interneta. Nova raziskava, ki jo je nedavno objavila fundacija Mozilla pa razkriva zaskrbljujoče pomanjkljivosti pri varovanju zasebnosti v sodobnih vozilih.

Študija, ki je zajela 25 priznanih avtomobilskih znamk, je pokazala, da proizvajalci avtomobilov premalo skrbijo za zaščito osebnih podatkov uporabnikov. Vse anketirane znamke so si prislužile opozorilno oznako fundacije Privacy Not Included. Slednje pomeni, da ne zagotavljajo ustrezne ravni varnosti podatkov. Najbolj zaskrbljujoče pa je, da so avtomobili uvrščeni med najslabše ocenjene izdelke, kar jih je fundacija kadarkoli pregledala.

Raziskava je razkrila, da avtomobilske znamke zbirajo obsežne količine osebnih podatkov. Poleg podatkov, ki so potrebni za upravljanje vozila, se zbira tudi podrobne informacije o načinu uporabe vozila, hitrosti vožnje, destinacijah in drugih podrobnostih. Ti podatki se pridobivajo tudi prek povezanih storitev, vključno s storitvami tretjih oseb, kot so Google, Meta (prej Facebook) in Sirius XM.

Presenetljivo je, da 84 odstotkov avtomobilskih podjetij deli ali prodaja osebne podatke svojih strank tretjim osebam, vključno s ponudniki storitev, posredniki podatkov in drugimi podjetji. Poleg tega je 56 odstotkov proizvajalcev avtomobilov priznalo, da delijo informacije z vladnimi organi ali uradniki pregona na zahtevo sodnih odredb, nalog ali neformalnih zahtev.

Malo ali nič nadzora nad podatki

Glede na študijo je večina avtomobilskih podjetij uporabnikom ponudila le malo ali nič nadzora nad njihovimi osebnimi podatki. Kar 92 odstotkov anketiranih podjetij naj ne bi dovoljevalo ali pa močno oteževalo brisanje teh podatkov. Izjemi sta Renault in Dacia, ki se štejeta pod področje uporabe evropske zakonodaje o zasebnosti Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).

Kljub obsežnim prizadevanjem fundacije Mozilla, ki je porabila več kot 600 ur za raziskovanje praks zasebnosti avtomobilskih znamk, še vedno ni mogoče dobiti popolne slike o tem, kako se podatki o potrošnikih dejansko uporabljajo ali delijo. Tudi odgovori nekaterih avtomobilskih podjetij, kot so Ford, Honda in Mercedes-Benz, niso zadostili vsem vprašanjem raziskovalne skupine.

V luči teh odkritij je Motor1.com stopil v stik s proizvajalci avtomobilov. Zahtevali so komentarje o študiji. Stellantis, predstavnik podjetja, je izdal izjavo, v kateri zanika navedbe v študiji. Stelantis poudarja, da skrbijo za zasebnost podatkov in strankam ponujajo pomoč. Nissan pa je poudaril svojo predanost varovanju podatkov. Zagotovili so tudi preglednosti ter podal povezavo do svojega pravilnika o zasebnosti.

Vseeno ostaja vprašanje, ali bodo avtomobilski proizvajalci sprejeli potrebne ukrepe za zaščito zasebnosti svojih strank in kako bodo ravnali z obsežnimi količinami zbranih podatkov v prihodnosti. Fundacija Mozilla in drugi zavzeti za varovanje zasebnosti bodo zagotovo ostali budni in pozorno spremljali nadaljnji razvoj te zaskrbljujoče teme.

Foto: Honda

Portal24