Azijske borze dosegle najvišje vrednosti v zadnjih 10 mesecih

Azijske borze so ob koncu četrtkovega trgovanja pokazale močno volatilnost in pripravljenost doseči najvišjo uspešnost v zadnjih 10 mesecih. Kljub brezvoljnemu odprtju večine regionalnih borz zaradi mešanih sporočil Federal Reserve (FED) in boja na ameriških borzah čez noč, so investitorji še vedno optimistični.

Indeks delnic MSCI je v tem mesecu zabeležil rast v višini 6,7 odstotka. Slednje ga postavlja na pot, da bi lahko bil najboljši mesec po januarju. Na vrhu seznama voditeljev rasti je južnokorejski KOSPI z impresivno 10,5-odstotno rastjo, tajvanski indeks (.TWII) in japonski indeks Nikkei Average mu tesno sledita.

Delniški trgi po vsem svetu so se v sredo soočali s težavami. November je bil namreč zaznamovan z močnimi pričakovanji glede dviga obrestnih mer s strani Federal Reserve. Hkrati je padec dolarja in donosov ameriških obveznic omilil finančne pogoje.

ZDA

Donosi desetletnih obveznic v ZDA so novembra dosegli padec za več kot 60 bazičnih točk, kar je najstrmejši mesečni padec od leta 2008. To je odraz naraščajočih skrbi glede gospodarske prihodnosti.

Kljub mešanim sporočilom FED-a so se vlagatelji še vedno osredotočali na komentarje guvernerja FED-a Christopherja Wallerja. Waller je nakazal, da bi se znižanje obrestnih mer lahko začelo v nekaj mesecih, če inflacija ostane pod nadzorom.

Podatki iz ZDA so pokazali močno gospodarstvo v tretjem četrtletju in padajoči trend inflacije. Slednje pa je okrepilo pričakovanja, da bi FED lahko znižal obrestne mere prej, kot je bilo pričakovano.

Analitiki menijo, da bi lahko likvidnost in zagon še vedno podpirala trge do decembra. Vendar so finančni pogoji v ZDA postali najslabši od začetka septembra, kar kaže na izzive, s katerimi se bodo trgi soočili v prihodnjem letu.

Na Kitajskem je tovarniška proizvodnja novembra upadla drugi mesec zapored, kar kaže na potrebo po večji vladni podpori za ohranitev gospodarske rasti.

Hongkonški indeks Hang Seng in kitajski referenčni indeks CSI300 sta zabeležila manjše padce, pri čemer je kitajska borza izgubila več kot 2 odstotka vrednosti v novembru.

Cene nafte so se dvignile zaradi naraščajočih zalog v ZDA in pričakovanj glede sestanka OPEC+. Ameriška surova nafta je padla za 0,33 odstotka na 77,6 USD za sod, medtem ko je nafta Brent izgubila 0,34 odstotka in dosegla 82,82 USD.

Promptno zlato se je podražilo za 0,03 odstotka in doseglo 2.045,29 USD za unčo.

vir; Foto: Freepik; Portal24