Azijske borze in dolar se krepijo, cene nafte nižje

ByA.K.

23. januarja, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Azijske borze in dolar se krepijo, cene nafte nižje

Na azijskih borzah danes zjutraj zabeležili rast delniških tečajev, saj so vlagatelji polni upanja zaradi pričakovanj novih spodbudnih ukrepov v kitajskem gospodarstvu. Indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske MSCI se je okoli 7. ure zjutraj okrepil za 0,5 odstotka, kar je povrnilo nekaj prejšnjih izgub.

Na borzi v Tokiu je indeks Nikkei danes zjutraj zabeležil manjši padec za 0,1 odstotka. Tečaji delnic v Šanghaju so se znižali za enak odstotek. V Južni Koreji, Avstraliji in Hongkongu so se tečaji povečali, in sicer med 0,4 in 2,5 odstotka.

Posebej opazna je močna rast tečajev delnic v Hongkongu. Rast je spodbudilo upanje vlagateljev v nove stimulativne ukrepe zaradi počasne rasti kitajskega gospodarstva, pa tudi korekcija tečajev po prejšnjem močnem padcu. Na drugih borzah v regiji opazimo bolj previdno trgovanje. Razlogov za nakupovanje bolj tveganih naložb namreč ni. Po močni rasti v prejšnjih dneh je japonski indeks Nikkei zjutraj nekoliko zdrsnil z najvišjih ravni v zadnjih 34 letih.

Valutni trgi

Glede na valutne trge se je dolar okrepil, medtem ko so cene nafte nekoliko upadle. Indeks dolarja, ki meri njegovo vrednost v primerjavi z drugimi najpomembnejšimi svetovnimi valutami, se je zjutraj gibal okoli 103,30 točke, kar je rahel dvig v primerjavi z včerajšnjimi 103,19 točkami.

Dolar se je glede na japonsko valuto okrepil z včerajšnjih 148,05 na 148,35 jena. Kljub temu se cena dolarja v primerjavi z evrom ni bistveno spremenila, saj se tečaj evra giblje okoli 1,0905 dolarja, kar je podobno kot včeraj ob tej uri. Cene nafte so po močni rasti včerajšnjega dneva nekoliko upadle. Cena nafte na londonski borzi se je zjutraj znižala za 0,21 odstotka, in sicer na 79,95 dolarja za sod. Na ameriškem trgu pa se je cena nafte pocenila za 0,19 odstotka, in sicer na 74,60 dolarja za sod.

vir; Foto: Freepik; Portal24