Azijske borze nihajo, pričakovanja o politiki FED-a ostajajo nespremenjena

Azijske borze so se v četrtek soočale s težavami, kljub močnemu porastu v tem tednu. Pričakovanja o premoru v zaostrovanju politike FED-a ostajajo nespremenjena, čeprav so ameriški gospodarski podatki pokazali moč v nekaterih sektorjih gospodarstva.

Ameriški gospodarski podatki so vlagatelje pustili v zmedi glede politike FED-a, podobno kot že tedne. Prodaja na drobno je bila močna, medtem ko se je inflacija cen pri proizvajalcih okrepila. Slednje je povečalo skrbi glede dezinflacije in podprlo mnenja o najvišjih obrestnih merah v ZDA.

Analitiki pri ANZ so povedali: “Z informacijami o inflaciji, trgu dela in prodaji na drobno ter pričakovanji o zvišanju obrestnih mer FOMC decembra in januarja, ocenjenih na nič, so trgi prebavili ogromno informacij v zelo kratkem času.”

Na začetku azijskega trgovalnega dne je MSCI indeks padel za 0,2 odstotka. Indeks se je sicer v tem mesecu povečal za 7,1-krat. Avstralske delnice so padle za 0,33 odstotka. Japonski delniški indeks Nikkei je zdrsnil za 0,36 odstotka.

V sredo so indeksi MSCI Asia ex-Japan, MSCI Emerging Market in Nikkei dosegli največjo rast v enem letu, 2,5-krat ali več. Kitajske industrijske in maloprodajne številke so pomirile vlagatelje, vendar so še vedno izpostavile šibke točke v gospodarstvu, z nepremičninskim sektorjem, ki ostaja problematičen.

Kitajski indeks modrih čipov CSI300 je bil na začetku trgovanja nižji za 0,1 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng padel za 0,35 odstotka.

Medtem ko azijski trgi niso posebej odreagirali na novico, da sta se ameriški predsednik Joe Biden in kitajski voditelj Xi Jinping dogovorila o obnovitvi medvojaških komunikacij in sodelovanju v politikah proti drogam, so ameriške delnice zaključile nekoliko višje v sredo.

Obrestne mere

Trgovci na denarnem trgu so ocenili, da bo FED obdržal obrestne mere v decembru, vidijo pa tudi prvo znižanje obrestne mere v ciklu, ki se bo začelo maja 2024.

Vlagatelji se vse bolj pripravljajo na več znižanj obrestnih mer naslednje leto. Donosi obveznic in dolar namreč padajo. V sredo se je nekaj tega trenda obrnilo, saj so se donosi zakladnice in dolar rahlo povrnili glede na prejšnjo sejo.

Donos primerjalnih 10-letnih zakladnih zapisov se je znižal na 4,5117-krat, medtem ko se je dvoletni donos dotaknil 4,8991-krat.

V valutah se je enotna evropska valuta okrepila za 0,1 odstotka na 1,0852 dolarja, medtem ko je dolarski indeks narasel na 104,33 v primerjavi z drugimi glavnimi valutami.

Ameriška nafta se je pocenila za 0,55 odstotka na 76,24 dolarja za sod. Cena nafte Brent se je znižala na 80,75 dolarja za sod.

Zlato je bilo nekoliko nižje in se je trgovalo po 1958,49 dolarja za unčo.

vir

Foto: Freepik

Portal24