Azijske borze so padle, zabeležena najpočasnejša rast kitajskega gospodarstva v zadnjih 50 letih

Na večini azijskih borz so se tečaji delnic znižali, saj vlagatelje skrbijo podatki o najpočasnejši rasti kitajskega gospodarstva v skoraj petih desetletjih. Indeks azijsko-pacifiških delnic brez japonskih delnic MSCI se je znižal za 0,3 odstotka.

Na borzi v Tokiu se je indeks Nikkei zvišal za 1,3 odstotka. Tečaji delnic v Avstraliji, Južni Koreji, Šanghaju in Hongkongu so padli med 0,1 in 1,2 odstotka.

Po večdnevni rasti so trgi zjutraj pod pritiskom zaradi šibkih makroekonomskih kazalcev s Kitajske. Padec delniških tečajev je sledil poročanju, da je kitajski bruto domači proizvod (BDP) v četrtem četrtletju lani zrasel za 2,9 odstotka. Slednje je nekoliko več od pričakovanj, a bistveno počasneje kot v prejšnjem četrtletju.

Rast BDP

Po drugi strani je v celotnem lanskem letu BDP zrasel za 3 odstotke, kar je daleč pod ciljnimi 5,5 odstotka. To je najpočasnejša gospodarska rast v skoraj 50 letih, če izvzamemo podatke iz leta 2000, ko je izbruhnila koronakriza.

Kljub upadu analitiki pričakujejo, da bodo kitajski trgi v prihodnjih dneh rasli. In sicer zaradi upanja vlagateljev, da se bo gospodarska rast pospešila, saj so oblasti odpravile omejevalne covidne ukrepe. “Po poročanju kitajskih medijev več kot polovica od 31 provinc letos pričakuje več kot 5,5-odstotno rast,” je povedal Redmond Wong, strateg pri Saxo Markets.

Trge podpira tudi upanje vlagateljev, da se bo inflacija v zahodnih državah letos umirila, gospodarstva pa se bodo izognila globlji krizi.

“V središču razprave na finančnem trgu je vprašanje, kako hitro se bo inflacija umirila in ali se bo gospodarstvo izognilo trdemu pristanku ali ne,” pišejo analitiki ANZ v pregledu razmer na trgu. Na Wall Streetu včeraj zaradi praznika ni bilo dela.

Dolar se je okrepil, cene nafte padle

Na valutnih trgih se je vrednost dolarja glede na košarico valut oddaljila od najnižjih ravni v zadnjih sedmih mesecih. Indeks dolarja, ki kaže vrednost ameriškega dolarja glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, se giblje okoli 102,50 točke, včeraj je znašal 101,79 točke.

Tečaj dolarja se je glede na japonsko valuto zvišal z včerajšnjih 127,35 na 128,95 jena. Ameriška valuta se je okrepila tudi v primerjavi z evropsko, tako da je tečaj evra zdrsnil na 1,0810 dolarja, včeraj je znašal 1,0865 dolarja… več tukaj.

Cene nafte so se znižale.

Cena soda je na londonski borzi zdrsnila za 0,41 odstotka, na 84,10 dolarja. Na ameriškem trgu se je sod pocenil za 1,35 odstotka, na 78,80 dolarja.

Vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: