Azijske borze nižje, zlato in nafta malenkost višje

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Azijske borze nižje, zlato in nafta malenkost višje

Azijske borze so v sredo doživele znižanje, saj so se pričakovanja glede morebitnega predčasnega znižanja obrestnih mer s strani Federal Reserve (FED) zmanjšala, kar je vlagatelje odvrnilo od tveganj. V ospredju njihove pozornosti so bili namigi o političnih obetih, ki bi jih lahko razbrali iz zapisnika zadnje seje centralne banke ZDA.

MSCI indeks je v sredo beležil 0,09-odstotni padec. Japonski Nikkei se je znižal za 0,21 odstotka, pri čemer je v zadnjih dneh stagniral blizu svojega najvišjega nivoja od leta 1989.

Na kitajskih borzah so se tečaji delnic v zgodnjem trgovanju razlikovali. Dan po največjem znižanju državne referenčne hipotekarne obrestne mere doslej so oblasti okrepile prizadevanja za podporo nepremičninskemu trgu v težavah. Indeks modrih čipov CSI300 je v sredo padel za 0,6 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je pridobil 1 odstotek.

Torek je na kitajskih borzah prinesel novico, da je glavni količinski sklad Lingjun Investment kršil pravila o pravilnem trgovanju. Kot del širših regulativnih ukrepov za oživitev zaupanja trga mu je bilo za tri dni prepovedano nakupovanje in prodajanje. Analitiki so sicer pozdravili znižanje hipotekarnih obrestnih mer, a so opozorili, da je treba storiti več korakov, da bi spremenili trenutno razpoloženje na trgih.

Ameriški trgi

Ponoči so ameriške delnice končale s padcem. Nasdaq je doživel največje padce. Proizvajalec čipov Nvidia se je spotaknil pred težko pričakovanim poročilom o dobičku, ki je bilo napovedano za poznejši sredo.

Podatki iz prejšnjega tedna so pokazali nestabilno inflacijo v ZDA, kar je vlagatelje odvrnilo od pričakovanj o zgodnjem začetku cikla zniževanja obrestnih mer. Trgi zdaj ocenjujejo mesec junij kot izhodiščni mesec za morebitno umiritev, kar je sprememba v primerjavi z začetkom leta, ko so kot izhodišče navajali marec.

Večina ekonomistov, ki jih je anketiral Reuters, pričakuje, da bo FED junija znižal obrestne mere. Trenutno trgi letos pričakujejo znižanja za 92 bazičnih točk s strani FED-a. Slednje je bližje FED-ovi lastni projekciji o 75 bazičnih točkah znižanja in močno pod 150 bazičnimi točkami znižanja, ki so jih trgovci predvideli na začetku leta.

Valute, nafta, zlato

Spreminjanje obrestnih mer je letos spodbudilo dolar in obdržalo jen blizu trimesečne nizke vrednosti. Japonska valuta je namreč izjemno občutljiva na ameriške obrestne mere. Jen je oslabel za 0,03 odstotka na 150,05 za dolar, zadnjih nekaj dni se drži na ključni ravni 150.

Januarja se je japonski izvoz povečal bolj, kot je bilo pričakovano, kar je pomagalo ublažiti nekatere skrbi glede povpraševanja in proizvodnje. Podatki so prejšnji teden namreč pokazali, da je gospodarstvo v četrtem četrtletju nepričakovano padlo v recesijo. Indeks dolarja je v primerjavi s košarico valut napredoval za 0,038 odstotka na 104,08. Slednje je nedaleč od trimesečnega vrha 104,97, doseženega prejšnji teden.

Na področju surovin se je ameriška surova nafta podražila za 0,17 odstotka na 77,17 dolarjev za sod. Cena nafte Brent je znašala 82,50 dolarja, kar je 0,19 odstotka več kot dan prej. Terminske pogodbe za železovo rudo so padle na najnižjo raven v več kot treh mesecih, zaradi naraščajočih zaskrbljenosti glede obetov povpraševanja na Kitajskem, ki je največji potrošnik. Promptno zlato je dodalo 0,1 odstotka na 2.024,91 dolarja za unčo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik