Azijske borze rastejo, dolar najnižje v treh mesecih

Foto: Portal24 (AI)Foto: Portal24

Azijske borze rastejo, dolar najnižje v treh mesecih

Azijske borze so v torek zabeležile rast, dolar pa je padel na najnižjo raven v zadnjih treh mesecih. Vlagatelji so ostali prepričani, da je ameriška centralna banka Federal Reserve (FED) končala cikel dvigovanja obrestnih mer in so z zanimanjem pričakovali ključno poročilo o inflaciji, ki bo objavljeno pozneje ta teden.

MSCI indeks se je v novembru povečal za 0,39 odstotka in dosegel skoraj 7-odstotno rast, kar predstavlja njegovo najvišjo mesečno uspešnost po januarju.

Japonski Nikkei je sicer padel za 0,20 odstotka, vendar pa je ta mesec dosegel impresivno povečanje za 8 odstotkov, kar ga postavlja na pot k najmočnejši mesečni uspešnosti v treh letih.

“Obeti za politiko centralnih bank so bili velik dejavnik, ki je spodbudil izboljšanje nagnjenosti k tveganju novembra,” je povedal Rodrigo Catril, višji devizni strateg pri National Australia Bank. Dokazi o umirjanju inflacijskih pritiskov so podprli stališče, da so številne centralne banke končale svoje cikle zaostrovanja in da se pričakovanja glede znižanja obrestnih mer za naslednje leto premikajo naprej, je dodal Catril.

Trgi trenutno kažejo 96,8-odstotno verjetnost, da bo ameriška centralna banka obrestne mere pustila nespremenjene naslednji mesec, z možnostjo znižanja obrestnih mer, ki se bo začela uveljavljati sredi leta 2024, glede na orodje CME FedWatch.

Vlagatelji se bodo ta teden osredotočili na četrtkovo želeno merilo inflacije FED in številke potrošniške inflacije v evrskem območju, da bodo bolje razumeli, kam se lahko inflacija usmeri.

Predsednica Evropske centralne banke, Christine Lagarde, je v ponedeljek izjavila, da boj centralnih bank za obvladovanje rasti cen še ni končan, pri čemer je navedla še vedno visoko rast plač in negotove obete, čeprav inflacijski pritiski v območju evra popuščajo.

Predsednik Feda, Jerome Powell, naj bi prav tako spregovoril v petek, njegove besede pa bodo trgovci natančno preučili, da bi ocenili, kam se lahko usmerijo tečaji.

Borze

Kitajski indeks modrih čipov CSI 300 je bil nižji za 0,23 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je padel za 0,70 odstotka. Podatki so dan prej namreč pokazali, da so dobički kitajskih industrijskih podjetij oktobra rasli počasneje.

Podatki iz ZDA v ponedeljek so pokazali, da je prodaja novih enodružinskih hiš oktobra padla bolj od pričakovanj, saj so višje hipotekarne obrestne mere zmanjšale dostopnost, vendar pa stanovanjski segment še vedno podpira vztrajno pomanjkanje obstoječih nepremičnin na trgu.

Podatki, ki so bili šibkejši od pričakovanj, so vplivali na donosnost državnih obveznic, pri čemer je donosnost referenčnih 10-letnih obveznic v ponedeljek padla za 9,6 bazičnih točk. V azijskih urah so se povečale za 1,6 bazičnih točk na 4,404 odstotka.

Indeks dolarja, ki meri vrednost dolarja v primerjavi s košarico valut, je padel na 103,11, kar je najnižja vrednost od 31. avgusta. Japonski jen se je okrepil za 0,28 odstotka na 148,25 za dolar.

Cene nafte so se v torek dvignile po strmem padcu prejšnjega dne, saj so vlagatelji pričakovali srečanje OPEC+ ta teden in omejevanje dobave nafte v naslednjem letu. Ameriška surova nafta je bila višja za 0,31 odstotka pri 75,09 dolarja za sod, medtem ko je cena nafte Brent spet presegla 80 dolarjev.

Promptno zlato se je podražilo za 0,1 odstotka na 2.015,00 dolarjev za unčo, kar je malo manj od trimesečnega vrha, ki se ga je dotaknilo v ponedeljek.

vir; Foto: Portal24