Azijske borze rastejo v pričakovanju znižanja obrestnih mer

Foto: Portal24 (AI)delnice Foto_Portal24

Azijske borze rastejo v pričakovanju znižanja obrestnih mer

Azijske borze so v sredo doživele izrazit dvig, sledile so trendu Wall Streeta, saj so bili vlagatelji ob koncu leta precej optimistični. Pričakovanja, da bi ameriška Federal Reserve (FED) lahko začela zniževati obrestne mere že v marcu prihodnjega leta, so dodatno podžgala tržno razpoloženje.

Z analizo ključnih gospodarskih podatkov, ki so načrtovani do konca meseca, so trgovci pokazali umirjen pristop. Vendar je glavna tema na trgu možnost, da bi centralne banke po vsem svetu, predvsem Fed, začele zniževati obrestne mere leta 2024. To pričakovanje je prispevalo k rasti svetovnih delnic, z MSCI indeksom, ki je zabeležil 0,6-odstotno rast in se giblje proti 2,3-odstotni mesečni rasti.

Japonski Nikkei je zabeležil 1,2-odstotno rast, medtem ko je Hang Seng v Hongkongu pridobil 0,9 odstotka. Tržne cene kažejo več kot 80-odstotno verjetnost, da bo Fed že marca začel zniževati obrestne mere, glede na orodje CME FedWatch.

Tim Murray, strateg kapitalskih trgov v T. Rowe Priceu, je izpostavil, da je Fed na decembrskem zasedanju dal presenetljivo blažje signale, kar zmanjšuje verjetnost recesije leta 2024.

Valute, nafta, zlato

Na valutnih trgih je dolar doživel padec, približal se je petmesečnemu dnu proti košarici valut in štirimesečnemu dnu proti evru. Evro je bil zadnjič ovrednoten na 1,1032 dolarja, medtem ko je jen padel za 0,2 odstotka na 142,68 za dolar. Zapisnik sestanka centralne banke Japonske (BOJ) kaže na razdeljenost mnenj o prihodnji monetarni politiki.

Na energetskih trgih so se cene nafte Brent in ameriške surove nafte WTI nekoliko znižale, kljub nedavnemu dosegu enomesečnih vrhov. Zaskrbljenost zaradi možnih motenj v ladijskem prometu v Rdečem morju je v ospredju zaradi nadaljnjih napadov na ladje. Izraelski vojaški konflikt s Hamasom in zaskrbljenost Združenih narodov zaradi stopnjevanja nasilja v Gazi prav tako vplivata na tržno dinamiko.

Zlato je doživelo manjši padec, s cenami, ki so se znižale za 0,07 odstotka na 2.065,19 dolarja za

Zlato je doživelo manjši padec, s cenami, ki so se znižale za sedem stotin odstotka na 2.065,19 dolarjev za unčo.

vir; Foto: Portal24 (AI)