Azijske borze sledijo rasti Wall Streeta, dolar se je okrepil

Tečaji delnic na azijskih trgih sledijo rasti na Wall Streetu, a je obseg trgovanja šibek, saj zaradi lunarnega novega leta številne države v regiji ne delajo.

Na borzi v Tokiu je indeks Nikkei pridobil 1,5 odstotka. Tečaji delnic v Avstraliji zrasli za 0,4 odstotka. Na Novi Zelandiji stagnirajo, na Kitajskem, v Hongkongu, Južni Koreji, Tajvanu, Maleziji in Singapurju pa dela ni.

Dow Jones se je zvišal za 0,76 odstotka.

S&P 500 je poskočil za 1,1 odstotka.

Indeks Nasdaq je višji za 2,01 odstotka.

Največ dobi tehnološki sektor

Z 2,3-odstotno rastjo je največ pridobil tehnološki sektor. Ta sektor je bil lani največji izguba, zato vlagatelji upajo na njegovo okrevanje. Upajo tudi na dobre poslovne rezultate podjetij. Ta teden bodo med drugim poročila objavili Microsoft, Tesla, Boeing itd.

Doslej objavljeni rezultati niso navdušujoči. Poročila je objavilo 57 podjetij iz sestave indeksa S&P 500, od tega jih je 63 odstotkov zabeležilo višje dobičke od pričakovanih.

Analitiki v Reutersovi anketi ocenjujejo, da so zaslužki podjetij iz indeksa S&P 500 v četrtem četrtletju lani upadli za tri odstotke v primerjavi z enakim obdobjem leto prej, medtem ko naj bi v začetku leta zaslužki upadli za 1,6 odstotka.

Podporo trgu daje tudi prepričanje vlagateljev, da bo ameriška centralna banka na februarskem zasedanju zvišala obrestne mere za 0,25 odstotne točke in ne za 0,50 točke, kot na zadnji seji lani.

Poleg tega vlagatelji upajo, da bi lahko bila končna obrestna mera, pri kateri bi FED ustavil cikel zvišanja, nižja od petih odstotkov, čeprav večina voditeljev FED-a pravi, da bodo morali dvigniti ključne obrestne mere nad 5-odstotno raven, da bi zajezili inflacijo.

Dolar se je nekoliko okrepil, cene nafte so stagnirale

Vrednost dolarja se je glede na košarico valut zvišala in nadoknadila del izgube. Indeks dolarja, ki kaže vrednost ameriškega dolarja glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, se giblje okoli 101,92 točke.

Tečaj dolarja se je glede na japonsko valuto zvišal z včerajšnjih 129,60 na 130,20 jena. Ameriška valuta se je okrepila tudi v primerjavi z evropsko, tako da je tečaj evra zdrsnil na 1,0880 dolarja.

Cene nafte na drugi strani po včerajšnji rasti stagnirajo. Cena soda na londonskem trgu se je znižala za 0,11 odstotka, na 88,10 dolarja. Na ameriškem trgu se je sod podražil za 0,05 odstotka, na 81,65 dolarja.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Bešič Loredan, Šabeder in osvobojene marže v zdravstvu

Bitka za marže v zdravstvu je velika. Tako, kot so velike tudi marže. Hitrost in nuja ukinitve pregleda nad cenami medicinske opreme in pripomočkov te vlade tako pravzaprav ne preseneča.

Marže so visoke, deležniki, med katerimi je zagotovo veliko tudi Golobovih podpornikov, pa zelo zainteresirani, da do nadzora ne pride. Kaj se torej dogaja v zakulisju?… več tukaj.

By A.K.

Komentar: