Azijske borze sledile so negativnim gibanjem na Wall Streetu

Foto: Pixabay

Azijske borze sledile so negativnim gibanjem na Wall Streetu

Azijske borze so v petek zabeležile padec, sledile so negativnim gibanjem na Wall Streetu, ki so jih sprožile predvsem tehnološke delnice. Povod za to je bila inflacija v ZDA, ki je presegla napovedi, kar je zavrlo pričakovanja o hitrosti in pogostosti morebitnega znižanja obrestnih mer s strani Federal Reserve. To je imelo tudi posledice na donosnost ameriških obveznic, ki so se obdržale blizu 4,3 odstotni, ravni dosežene v četrtek, po največjem skoku v zadnjih treh mesecih. Dolar je medtem dosegel svojo najvišjo vrednost od 5. marca napram košarici glavnih valut.

Surova nafta je po nočnem skoku nad 85 dolarjev za sod prvič od novembra zabeležila padec, a je bila še vedno na poti do skoraj 4-odstotnega tedenskega dviga. Bitcoin je medtem okreval proti svoji najvišji zabeleženi vrednosti, doseženi v četrtek.

Večji pritisk na cene je bil opazen tudi v podatkih o rasti cen pri proizvajalcih v ZDA, ki so presegli pričakovanja. To je zmanjšalo verjetnost za umiritev monetarne politike Federal Reserve v juniju z okoli 67 na 60 odstotkov, kot je bilo ocenjeno še v sredo. Za leto 2024 pa trg zdaj predvideva manj kot tri znižanja obrestnih mer, kar je manj kot predvidene tri do štiri pred približno dvema tednoma.

Ameriški trg obveznic je bil najbolj odziven, kjer je skok donosnosti okrepil tudi dolar. Donos 10-letnih zakladnic se je v petek nazadnje gibala okoli 4,28 odstotka. Slednje pomeni, da je obdržala večino skoka za več kot 10 bazičnih točk iz prejšnje seje. Indeks dolarja, ki meri vrednost valute proti košarici drugih, je dodal 0,07 odstotka in je na 103,45.

Cenovni pritiski

Kyle Rodda, višji tržni analitik pri Capital.com, je poudaril, da so cenovni pritiski videti bolj trdovratni in da proces zmanjševanja inflacije traja dlje, kot je bilo sprva pričakovano. Opozoril je tudi, da skok dolgoročnih donosov povečuje tveganje za tehnološki sektor.

Azijski trgi so odzvali negativno, še posebej po veliki razprodaji delnic v sektorju polprevodnikov, kar je vplivalo na borzne indekse po regiji. Hongkonški Hang Seng je zabeležil padec za več kot 1 odstotek, podobno kot južnokorejski Kospi. Japonski Nikkei je prav tako zabeležil padec, za 0,3 odstotka.

V petek je bilo opaziti tudi nekoliko zmanjšanje pritiska na cene nafte po močnem tedenskem porastu, ki je bil posledica zmanjšanja zalog surove nafte in goriva v ZDA ter napadov brezpilotnih letal na ruske rafinerije. Nafta Brent za maj je padla za 41 centov na 85,01 USD za sod. Ameriška nafta West Texas Intermediate za april pa je padla za 32 centov na 80,94 USD.

Gibanje na finančnih trgih kaže na previdnost vlagateljev, ki spremljajo gospodarske podatke in politike centralnih bank, saj iščejo namige o smeri prihodnjih gospodarskih razmer in vplivu na tržne trende.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay