Azijske borze so zanihale, dolar pa zadihal

Azijske borze so v torek doživele nihanje, dolar pa je doživel nekoliko olajšanje. Nedavna rast dolarja je omilila odpor centralnih bank na Kitajskem in Japonskem ter trgovce spravila v pričakovanje, da bi lahko obrestne mere kmalu padle.

Jen je presenetil z najboljšim dnevom v primerjavi z dolarjem v zadnjih dveh mesecih. Guverner japonske centralne banke Kazuo Ueda je dejal, da bi oblikovalci politike do konca leta morda imeli dovolj gospodarskih informacij za odločitev o morebitnem dvigu kratkoročnih obrestnih mer.

Juan pa je zabeležil najboljši dan v šestih mesecih, saj so oblasti obljubile popravke enosmernih potez. Reuters je poročal, da je centralna banka okrepila nadzor nad nakupom dolarjev. Oba pa ostajata blizu najnižjih ravni v letošnjem letu.

Japonske državne obveznice so bile še vedno pod pritiskom, pri čemer so se donosi 10-letnih JGB povzpeli na novo najvišjo vrednost 0,71 odstotka.

MSCI indeks je ostal nespremenjen. Japonski Nikkei je zrasel za 0,3 odstotka. Trgi čakajo na podatke o inflaciji v ZDA in srečanje Evropske centralne banke ta teden, da bi oblikovali pričakovanja glede obrestnih mer in razpoloženja.

ZDA

V sredo se trgi pripravljajo na podatke za ZDA, ki naj bi pokazali, da se je osnovna inflacija avgusta znižala na 4,3 odstotka, čeprav naj bi glavna številka ostala pri 3,6 odstotka. Strokovnjaki opozarjajo, da bi nižji izid lahko upočasnil rast ameriškega dolarja, medtem ko bi višji izid povečal pričakovanja glede nadaljnjih dvigov obrestnih mer.

Terminski trgi obrestnih mer trenutno ocenjujejo približno 45-odstotno možnost ponovnega dviga obrestnih mer v ZDA do konca leta.

Ta teden bo tudi preskušal željo vlagateljev po tveganju. Britanski proizvajalec čipov Arm Holdings bo namreč uvrstil svoje delnice na borzo v New Yorku in namerava zbrati skoraj 5 milijard dolarjev.

Šibkejši dolar in nadgradnja Tesle, ki so jo ocenili analitiki Morgan Stanley, sta prispevala k rasti ameriških delniških trgov. Tesla je zrasla za 10 odstotkov, indeks S&P 500 pa za 0,7 odstotka.

V zgodnji azijski trgovini so ameriške terminske pogodbe padle za 0,2 odstotka.

Valutni trgi

Na drugih valutnih trgih je avstralski dolar vplival na nadaljnji padec razpoloženja potrošnikov, ki je že od marca 2022 pod nevtralno mejo 100, kar je najdaljši niz od recesije v zgodnjih 1990-ih. Avstralski dolar je nazadnje padel za 0,1 odstotka na 0,6424 dolarja. Novozelandski dolar je prav tako izgubil 0,1 odstotka. V primerjavi z dolarjem je Novozelandec padel na 0,5911 dolarja.

Evro se je čez noč okrepil v primerjavi z dolarjem, vendar so se premiki umirili, saj so vlagatelji pred četrtkovim zasedanjem ECB zapustili dolge pozicije v evrih. Oblikovanje cen nakazuje približno 56-odstotno možnost, da oblikovalci politike pustijo obrestne mere nespremenjene.

Analitiki Maybank opozarjajo, da obstaja občutek, da je ECB končala svoj cikel. Nedavni izpisi indeksa PMI kažejo, da bi se obeti za rast lahko poslabšali, kar bi lahko privedlo do nadaljnjega padca evra. To tveganje se še povečuje z dolgotrajnimi pričakovanji, da bo FED še povečal obrestne mere.

Referenčni donosi 10-letne zakladnice so ostali stabilni pri 4,2980 odstotka.

Na surovinskih trgih so terminske pogodbe za nafto Brent ostale stabilne pri 90,59 dolarja za sod. Zlato je ostalo pri 1.921 dolarju za unčo. Bitcoin je prvič v treh mesecih padel pod 25.000 dolarjev.

Foto: Pexels

Portal24