Azijske borze v negotovem položaju, dolar blizu petmesečnega dna

Foto: Portal24 (AI)

Azijske borze v negotovem položaju, dolar blizu petmesečnega dna

Trgovanje na azijskih borzah je previdno, dolar pa se drži blizu petmesečnega dna. Razlog za to je ohlajanje inflacije v ZDA, kar je okrepilo pričakovanja, da bo Federal Reserve (FED) kmalu znižala obrestne mere. Vlagatelji še vedno analizirajo podatke, objavljene v petek. Podatki so pokazali, da so cene v ZDA novembra padle prvič v več kot 3-1/2 letih, kar je poudarilo vzdržljivost gospodarstva.

MSCI indeks je zabeležil zmerno rast, saj je bil višji za 0,18 odstotka. Letos se je povečal za 1,6 odstotka. Japonski Nikkei je sicer beležil manjši padec za 0,07 odstotka, vendar še vedno ostaja najuspešnejši azijski delniški trg s 27-odstotno rastjo v tem letu. Dan po Božiču je trgovanje šibko. Mnogi trgi, vključno s tistimi v Avstraliji, Novi Zelandiji in Hongkongu, bodo zaradi praznika Boxing Day namreč zaprti.

Obrestne mere

Vlagatelji v delnice so bili zadovoljni z nedavnimi znaki FED-a o načrtovanih spremembah obrestnih mer. Ob zaključku političnega sestanka 13. decembra je FED sporočil, da je dosegel konec svojega cikla zaostritve monetarne politike in odprl vrata znižanju obrestnih mer v prihodnjem letu.

Analitiki Citija so izjavili: “Ameriška centralna banka je agresivno spremenila svojo retoriko, da bi ustvarila znatno olajšanje finančnih pogojev. Kombinacija počasnejše osnovne inflacije in naraščajočih skrbi glede recesije je privedla do tega, da so uradniki Feda preusmerili retoriko stran od zaveze za boj proti inflaciji z višjimi za daljše stopnje in k zagotavljanju trgov, da ne bodo predolgo ‘držali’ višjih stopenj.”

Glede na orodje CME FedWatch trgi zdaj ocenjujejo 75-odstotno verjetnost, da bo FED marca znižal obrestno mero za 25 bazičnih točk, v primerjavi z 21-odstotno možnostjo konec novembra. Trgi prav tako predvidevajo znižanje obrestnih mer za več kot 150 bazičnih točk naslednje leto.

Kitajske delnice so se nekoliko znižale za 0,12 odstotka, pri čemer podjetja za spletne igre na srečo še vedno trpijo zaradi novih pravil za omejitev porabe za video igre. Hongkonški indeks Hang Seng je ostal zaprt.

Valutni trgi

Na valutnem trgu so bili premiki umirjeni zaradi prazničnega redčenja trgovanja. Indeks dolarja se je nahajal pri 101,65, kar je nedaleč od petmesečnega dna pri 101,42, doseženega v petek. Indeks je letos zabeležil padec za 1,8 odstotka in kaže znake prekinjanja dvoletnega niza zmag.

Jen je bil medtem stabilen pri 142,30 za dolar. Možnost, da bo japonska centralna banka (BOJ) kmalu končala svojo izjemno enostavno politiko, je v zadnjih tednih pomagala dvigniti vrednost valute. Azijska valuta je ta mesec narasla za 4 odstotke, kar je drugi zaporedni mesec rasti v primerjavi z dolarjem. Vendar pa je jen še vedno nižji za 7,8 odstotka glede na ameriški dolar.

Guverner japonske centralne banke Kazuo Ueda je v ponedeljek dejal, da se verjetnost doseganja ciljne inflacije centralne banke “postopoma povečuje” in da bodo razmislili o spremembi politike, če se možnosti za trajnostno doseganje cilja 2 odstotka “zadostno” povečajo.

Cena ameriška surova nafta nekoliko povečala, in sicer za 0,1 odstotka na 73,63 dolarja za sod. Cena nafte Brent pa se je znižala za 0,42 odstotka, na 79,06 dolarja, med nizkim trgovanjem. Vlagatelji so budno spremljali napetosti na Bližnjem vzhodu, saj so napadi Hutijev na ladje motili svetovni ladijski promet in trgovino.

Promptno zlato je dodalo 0,5 odstotka vrednosti, zdaj zanj odštejemo 2.063,89 dolarja za unčo.

vir; Foto: Portal24 (AI)