Azijske borze v vzponu, dolar pa pada: Kaj pričakovati glede obrestnih mer?

Delniški trgi [Foto: Pixabay]

Azijske borze v vzponu, dolar pa pada: Kaj pričakovati glede obrestnih mer?

Azijske borze so danes beležile rast, kar kaže na pripravljenost za četrti zaporedni mesec pozitivnih rezultatov, medtem ko je vrednost dolarja padla, kar je stabiliziralo jen. Vlagatelji sedaj čakajo na podatke o inflaciji iz Evrope in ZDA, ki bodo verjetno vplivali na nadaljnjo smer obrestnih mer po svetu.

Ameriško gospodarstvo je v prvem četrtletju raslo počasneje od pričakovanj, kar je posledica revidirane potrošniške porabe navzdol, so pokazali četrtkovi podatki. Ta upočasnitev je vplivala na donosnost državnih obveznic in dolarja. Gospodarski podatki so spodbudili pričakovanja, da bo Federal Reserve letos morda zmanjšala obrestne mere. Trgi zdaj za september napovedujejo zmanjšanje za 35 bazičnih točk.

MSCI indeks se je zvišal za 0,55 odstotka, kar je odmik od četrtkove najnižje vrednosti v zadnjih treh tednih. Indeks je sicer v tednu zabeležil 1,4-odstotni padec, vendar se je maja povečal za 2,7 odstotka, kar pomeni četrti zaporedni mesec rasti. Japonski Nikkei je pridobil 0,20 odstotka. Kitajske delnice, merjene z indeksom modrih čipov (.CSI300), pa so zrasle za 0,23 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je poskočil za 1,3 odstotka.

Kljub nepričakovanemu padcu proizvodne dejavnosti na Kitajskem maja, ki ga je pokazala uradna tovarniška raziskava v petek, so trgi pozitivno reagirali. Šibki rezultati proizvodnje zahtevajo nove spodbude. Dolgotrajna nepremičninska kriza še namreč naprej pritiska na podjetja, potrošnike in vlagatelje.

Inflacija

Finančni trgi zdaj čakajo na pomemben podatek tega tedna. Slednje je aprilsko poročilo o indeksu cen osnovnih izdatkov za osebno potrošnjo (PCE) v ZDA, ki je prednostna merila inflacije za Federal Reserve. Tony Sycamore, tržni analitik pri IG, je dejal, da trg zavzema bolj previden pristop k evropskim in ameriškim podatkom o inflaciji po presenečenjih v poročilih o inflaciji v Avstraliji in Nemčiji v začetku tega tedna.

Federal Reserve pričakuje, da se bo inflacija letos znižala, čeprav močan trg dela zmanjšuje potrebo po hitrih spremembah obrestnih mer. Trenutno so obrestne mere v razponu 5,25–5,5 odstotka, kjer ostajajo od lanskega julija.

Intervencije na Japonskem

Trgovci tudi previdno spremljajo morebitne intervencije tokijskih oblasti, saj se japonski jen giblje blizu ravni, ki so konec aprila in v začetku maja sprožile domnevne intervencije. Jen je bil nazadnje pri 156,74 za dolar. Jen je v sredo dosegel štiritedensko najnižjo vrednost pri 157,715. Aprila je valuta dosegla 34-letno najnižjo vrednost pri 160,245, kar je sprožilo vsaj dva domnevna kroga intervencij.

Japonske oblasti so bile zadržane v svojih nedavnih opozorilih, pravi Charu Chanana, vodja valutne strategije pri Saxo. Čakajo namreč na šibkejše ameriške gospodarske podatke in spremembe politike Feda, da bi podprle jen. Vendar se zdi, da bo FED obrestne mere znižal šele proti koncu leta, kar jen postavlja jen v središče velikega razkoraka med ameriškimi in japonskimi donosi.

Petkovi podatki so pokazali, da so se osnovne potrošniške cene v japonski prestolnici maja zvišale za 1,9 odstotka, kar je posledica višjih položnic za elektriko. Vendar se je rast cen brez vpliva goriva zmanjšala. Slednje pa povečuje negotovost glede časa naslednjega dviga obrestne mere centralne banke.

Na področju surovin so se cene nafte znižale po presenetljivi rasti ameriških zalog bencina. Terminske pogodbe za nafto Brent so padle za 0,31 odstotka na 81,61 dolarja za sod. Ameriška surova nafta West Texas Intermediate (WTI) pa se je pocenila za 0,36 odstotka na 77,63 dolarja.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay