Azijske borze v vzponu, višje tudi dolar in zlato

Azijske borze so se močno povečale, kar je podaljšalo rast globalnega delniškega kapitala. Kitajski gospodarski podatki, ki so bili boljši od pričakovanih, so namreč prispevali k pozitivnemu vzdušju zaradi pričakovanj, da bodo kampanje za zaostrovanje največjih svetovnih centralnih bank skoraj končane.

Dolar je v primerjavi z glavnimi podobnimi valutami, podprt z močnimi gospodarskimi podatki iz ZDA, ostal blizu šestmesečnega vrha. Evro je po signalu Evropske centralne banke, da je četrtkov dvig obrestnih mer verjetno zadnji v tem ciklu, padel.

Surova nafta je dosegla nov 10-mesečni vrh. MSCI indeks je zrasel za 0,84 odstotkov. Japonski Nikkei je poskočil za 1,33 odstotka na dvomesečni vrh. Hongkonški Hang Seng je dodal 1,2 odstotka. Modri žetoni na celinski Kitajski (.CSI300) pa so se podražili za 0,2 odstotka, kar je posledica zgodnjih majhnih izgub. Avstralska referenčna vrednost delnic (.AXJO) je zrasla za 1,75 odstotka.

Terminske pogodbe za ameriški S&P 500 so kazale na 0,17-odstotno rast, saj se je denarni indeks (.SPX) v četrtek okrepil za 0,84 odstotka.

Kitajski kazalniki prodaje na drobno in industrijske proizvodnje za avgust so presegli napovedi ekonomistov, s čimer so poskrbeli za dodatno oviro zaradi odločitve centralne banke čez noč, da že drugič v tem letu zmanjša zahteve za rezerve bank.

Vendar ni bilo vse modro. Podatki v začetku dneva so namreč pokazali največji padec cen novih stanovanj v zadnjih 10 mesecih. Slednje je še en opomin na težave nepremičninskega sektorja, potem ko je Moody’s v četrtek znižal obete za sektor na negativne.

“Vsekakor ne gre za dokončno prelomnico, a morda vidimo luč v tunelu v kitajskem gospodarstvu,” je dejal Kyle Rodda, višji tržni analitik pri borznoposredniški družbi Capital.com. Rodda je številke o prodaji na drobno označil za “še posebej razveseljujoče.”

“To je dobra priložnost za konec tedna” za delniške trge, vendar “mislim, da bodo vlagatelji iskali več v smislu podpore centralne vlade. Navsezadnje je več fiskalne podpore tisto, kar je potrebno za povečanje povpraševanja,” je rekel.

Valute

Splošno izboljšanje gospodarskih obetov je okrepilo kitajski juan, ki je pridobil približno 0,3 odstotka na 7,2709 za dolar na offshore trgih.

Avstralski dolar, s katerim se pogosto trguje kot približek glavnega trgovinskega partnerja države, se je podražil za 0,3 odstotka na 0,6460 USD.

Vendar pa je vrednost ameriškega dolarja v primerjavi s šestimi največjimi primerljivimi državami na razvitem trgu ostala blizu šestmesečnega vrha. Dolar je vrh dosegel čez noč, predvsem zaradi strmega padca evra čez noč.

Tako imenovani indeks ameriškega dolarja se je znižal za 0,08 odstotka na 105,33. V četrtek je dolar pri 105,43 dosegel najvišjo vrednost od začetka marca.

Evro je bil nespremenjen pri 1,0643 dolarja. Evro je tako padel blizu najnižje vrednosti čez noč pri 1,0632 dolarja, kar je najnižja raven od 20. marca.

Evropska centralna banka (ECB) je v četrtek zvišala svojo ključno obrestno mero na rekordnih 4 odstotkov. ECB je ob tem namignila, da bo to zvišanje verjetno zadnje.

Medtem so podatki iz ZDA pokazali, da so se cene pri proizvajalcih avgusta zvišale za največ v več kot enem letu, prodaja na drobno pa se je povečala tudi bolj od pričakovanj. Vendar sta obe številki povečali višje cene bencina.

Posledično so trgovci vztrajali pri stavah, da bo Federal Reserve preskočil zvišanje obrestnih mer naslednji teden. Slednje bi lahko bil konec cikla zaostrovanja.

Indeks dolarja je na dobri poti, da že devetič zapored tedensko napreduje, kar je najdaljši niz v zadnjih devetih letih.

Ali lahko to podaljša na deseti teden, je odvisno od tona predsednika FED-a Jeroma Powella po odločitvi o politiki centralne banke 20. septembra, je dejal Sycamore.

Na energetskih trgih je surova nafta v azijskem trgovanju podaljšala svojo rast in dosegla nove 10-mesečne vrhove. Newyorška surova nafta je dodala 47 centov ali 0,76 odstotka na 62,19 dolarjev na sodček. Nafta Brent pa je dodal 48 centov ali 0,78 odstotka na 64,97 dolarjev na sodček.

Na trgu plemenitih kovin je zlato bilo višje za 4 dolarje ali 0,25 odstotka na 1429,06 dolarja na unčo. Srebro je bilo višje za 2 centa ali 0,16 odstotka na 19,57 dolarja na unčo.

Vir Foto: Pixabay

Portal24