Azijske borze zaradi tehnološkega zdrsa in jena nižje

Foto: Pexels

Azijske borze zaradi tehnološkega zdrsa in jena nižje

Azijske borze so zabeležile padec, ki ga je sprožilo razočaranje nad dobičkom matične družbe Facebook, Meta Platforms, in drastičen padec jena. Delnice tehnološkega sektorja so močno prizadete, kar je v podaljšanem trgovanju povzročilo 15-odstotni padec delnic Meta. Slabe napovedi družbe Instagram za tekoče četrtletje in napovedi višjih stroškov pa so dodatno poslabšale razpoloženje vlagateljev.

Jen je padel pod 155 jenov za dolar, kar se je zgodilo prvič po letu 1990, kar je povečalo možnosti za posredovanje Bank of Japan. Indeks MSCI azijskih delnic (brez Japonske) je padel za 0,7 odstotka, japonski Nikkei za 1,3 odstotka, kitajski CSI300 za 0,3 odstotka in hongkonški Hang Seng za 0,5 odstotka.

Spreminjajoča se pričakovanja glede obrestnih mer v ZDA so povečala donosnost ameriških državnih obveznic in okrepila dolar, kar je dodatno pritisnilo na valutne trge. Dolar je ostal relativno nespremenjen pri vrednosti 105,75 glede na košarico valut, medtem ko je jen v letošnjem letu izgubil že 9 odstotkov svoje vrednosti, kar ga uvršča na dno seznama valut skupine G10.

Pozornost vlagateljev je usmerjena tudi na dvodnevno srečanje Japonske centralne banke, ki bo razpravljalo o denarni politiki. Trg pričakuje, da bo centralna banka obdržala svoje obrestne mere nespremenjene, a komentarji guvernerja BOJ Kazua Uede bodo ključni za nadaljnje gibanje jena.

Na trgu surovin so cene nafte rahlo upadle. Ameriška nafta je padla za 0,08 odstotka na 82,74 dolarja za sod. Cena severnomorske nafte Brent pa je znašala 87,99 dolarja, kar je 0,03 odstotka manj kot dan prej. Cena zlata je narasla za 0,2 odstotka in dosegla 2.320,32 dolarja za unčo, kar odraža naraščajočo negotovost na trgih.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels