Azijske delnice dosegle sedemmesečni vrh

Foto: Freepik

Azijske delnice dosegle sedemmesečni vrh

V petek so azijske delnice dosegle sedemmesečni vrh, kar je posledica optimizma vlagateljev glede možnosti skorajšnjega cikla znižanja obrestnih mer s strani vodilnih svetovnih centralnih bank. Ta trend je povzročil pritisk na dolar in donosnost državnih obveznic, medtem ko je Japonska izstopala s pričakovanji, da bi lahko njena centralna banka (BOJ) ta mesec opustila negativne obrestne mere.

Japonska centralna banka (BOJ) bi lahko ta mesec odpravila negativne obrestne mere, kar je povzročilo povečanje vrednosti jena in dvig donosnosti domačih obveznic. Ta premik kaže na rastoča pričakovanja vlagateljev glede možnih prilagoditev monetarne politike.

MSCI indeks azijskih delnic je v zgodnji trgovini dosegel vrhunec pri 538,47 točkah, najvišji ravni od avgusta, z 1 odstotnim dnevnim porastom in skoraj 2 odstotno tedensko rastjo. Rast sledi globalnim borznim indeksom, ki so po napovedi Evropske centralne banke (ECB) za možno znižanje obrestnih mer in podobnih signalov s strani predsednika Federal Reserve (FED) Jerome Powella, dosegli rekordne vrednosti.

ZDA

Donos dvoletnih ameriških državnih obveznic, ki običajno odraža pričakovanja glede obrestnih mer, je padel na enomesečno najnižjo vrednost 4,499 odstotkov. Desetletne obveznice so prav tako zabeležile padec, kar kaže na stave trgovcev na skorajšnje znižanje obrestnih mer s strani FED-a.

Vlagatelji z zanimanjem pričakujejo objavo poročila o plačilnih listah v nekmetijskem sektorju v ZDA, ki bo dodatno razjasnilo obete glede obrestnih mer, še posebej po januarskem poročilu, ki je presenetilo trge z močnim povečanjem števila delovnih mest. To sledi pred objavo podatkov o inflaciji v ZDA naslednji teden.

Pričakovanja glede sproščanja politike FED-a so ohranila dolar na splošno šibkejšem nivoju, pri čemer je v petek dosegel približno dvomesečno najnižjo vrednost proti euru. Enotna valuta je dosegla vrednost 1,0948 USD, medtem ko se je britanski funt dvignil na več kot dvomesečni vrh 1,2820 USD.

Japonska

Japonski jen je v zadnjem mesecu pridobil na vrednosti proti ameriškemu dolarju, doseže 147,54 za dolar, kar je delno posledica nedavnih komentarjev uradnikov Bank of Japan (BOJ), ki so spodbudili špekulacije o možnem oddaljevanju od njene izjemno lahke denarne politike. Japonska valuta se je s skoraj 1,5-odstotnim tedenskim porastom pripravljala na svoj najboljši teden od decembra.

Guverner BOJ-ja Kazuo Ueda in član upravnega odbora Junko Nakagawa sta nakazala, da se japonsko gospodarstvo približuje ciljni 2-odstotni inflaciji, medtem ko je največja sindikalna skupina v državi poročala o povpraševanju po 5,85-odstotnem povišanju plač, kar je prvič v 30 letih preseglo 5 odstotkov.

Donosnost dvoletnih japonskih državnih obveznic (JGB) je narasla na najvišjo vrednost od aprila 2011, dosegla 0,2 odstotka, medtem ko je donosnost 10-letnih JGB narasla za 1,5 bazične točke na 0,74 odstotka. Kljub temu, da močnejši jen običajno negativno vpliva na japonske delnice, je Nikkei kljub temu zabeležil rast, podobno kot svetovne delnice, ki so se v petek prav tako dvignile.

Kitajske delnice

V Aziji so kitajske delnice začele trgovalni dan močno, s CSI300, ki je pridobil 0,4 odstotka, in Shanghai Composite Index, ki je pridobil 0,25 odstotka. Oba indeksa naj bi do konca tedna ostala skoraj nespremenjena. Hang Seng iz Hongkonga je poskočil za več kot 1 odstotek.

Kitajska je v januarju in februarju zabeležila višjo rast izvoza in uvoza, kot je bilo pričakovano, čeprav to ni izboljšalo tržnega razpoloženja, saj so vlagatelji izrazili razočaranje nad pomanjkanjem podrobnosti o obsežnih spodbudah za gospodarsko okrevanje na letnem zasedanju parlamenta.

Na surovinskih trgih se je cena nafte Brent povišala za 31 centov na 83,27 dolarja za sod. Ameriška nafta je pridobila 40 centov in dosegla 79,33 dolarja za sod. Cena zlata se je znižala za 0,1 odstotka na 2157 dolarjev za unčo, potem ko je v prejšnji seji dosegla zgodovinsko najvišjo vrednost 2164,09 dolarja.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik