Azijske delnice kljub napetostim na Srednjem vzhodu rastejo

ByAna Koren

10. oktobra, 2023 , , , , ,
Foto: Freepik

Azijske delnice kljub napetostim na Srednjem vzhodu rastejo

Azijske delnice so v torek beležile rast, ki je sledila optimističnim tečajem Wall Streeta. MSCI indeks je zabeležil rast za 1,2 odstotka, medtem ko je japonsko referenčno povprečje Nikkei poraslo za 2,4 odstotka. Avstralski S&P/ASX 200 je prav tako zabeležil rast in sicer za 1,2 odstotka, kar je četrto zaporedno sejo z rastjo.

Na trg je močno vplivala izjava najvišjih uradnikov Federal Reserve (Fed) iz ponedeljka, ki so navedli, da bi lahko naraščajoči donosi zakladnice Fed preprečili morebitno nadaljnjo zvišanje obrestnih mer. To je povzročilo spodbudo rasti cen obveznic po zaprtju trgov v ZDA in Tokiu v prejšnjem dnevu.

Na drugi strani pa se je trg osredotočal na vojaške spopade med Izraelom in palestinsko islamistično skupino Hamas, ki je v soboto izvedla napad, v katerem je bilo ubitih več sto Izraelcev. Izraelska vojska je odgovorila z vpoklicem 300.000 rezervistov in z uvedbo blokade Gaze, kar je povečalo možnost kopenskega napada.

Kerry Craig, globalni tržni strateg pri JPMorgan Asset Management, je izpostavil: “Še precej zgodaj je za oceno vpliva dogajanja na Bližnjem vzhodu na trge. Če bo konflikt trajal in vključil več akterjev, bo vpliv na trg večji.”

Delnice, nafta, zlato…

Indeksi Hang Seng in CSI300 sta zabeležila rast, pri čemer je prvi narasel za 1,2 odstotka, drugi pa za 0,5 odstotka. Kljub temu je prišlo do opozorila največjega zasebnega razvijalca nepremičnin na Kitajskem, Country Garden Holdings, ki je navedel, da morda ne bo mogel izpolniti vseh svojih plačilnih obveznosti.

Ameriške delnice so v ponedeljek zaključile v zelenem, pri čemer je energetski indeks S&P 500 rasel za 3,5 odstotka. Cene nafte so se znižale za več kot 4 odstotke. Brent nafta je padla za 0,4 odstotka na 87,75 USD za sod, medtem ko je WTI nafta padla za 0,5 odstotka na 85,93 USD za sod.

Zlato je zabeležilo dvoodstotno rast na 1864,69 USD za unčo. Dolar se je v torek zmehčal, medtem ko so se donosi desetletne zakladnice znižali na 4,6 odstotka.

vir Foto: Freepik

Portal24