Azijske delnice mirne, dolar pred poročilom o inflaciji v ZDA stabilen

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Azijske delnice mirne, dolar pred poročilom o inflaciji v ZDA stabilen

Azijske delnice so bile v sredo umirjene, potem ko so podatki pokazali, da so potrošniške cene na Kitajskem še vedno nizke. Dolar je ostal trden pred ključnim poročilom o inflaciji v ZDA in politično odločitvijo Federal Reserve, ki bo določila kratkoročno pot za obrestne mere.

MSCI indeks azijsko-pacifiških delnic je padel za 0,1 odstotka, medtem ko je japonski Nikkei (.N225) upadel za 0,8 odstotka. Kljub temu so bile tehnološke delnice v regiji uspešnejše, z indeksom MSCI Asia-Pacific ex-Japan IT, ki je zrasel za 1 odstotek.

Podatki so pokazali, da je indeks cen življenjskih potrebščin na Kitajskem maja padel za 0,1 odstotka v primerjavi s prejšnjim mesecem, kar ni doseglo napovedi. Na letni ravni so se cene zvišale za 0,3 odstotka. Kitajski modri čipi (.CSI300) so se znižali za 0,1 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng upadel za 1,2 odstotka, zaradi 27-odstotnega padca delnic skupine China Evergrande New Energy Vehicle Group, po opozorilu na izgubo premoženja.

Na Wall Streetu je Apple po predstavitvi novih funkcij umetne inteligence dosegel 7 odstotno rast, kar je Nasdaq Composite dvignilo za 0,9 odstotka in S&P 500 za 0,3 odstotka na rekordne vrednosti. To je pozitivno vplivalo tudi na tehnološko obremenjene trge, kot sta Tajvan in Južna Koreja, kjer so delnice pridobile 0,7 odstotka oziroma 0,3 odstotka.

Drugje so vlagatelji ostali previdni pred objavo podatkov o CPI v ZDA, za katere se napoveduje majhna rast za 0,1 odstotka na mesečni ravni in 0,3 odstotka na letni ravni. Terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaq so ostale nespremenjene.

Valutni in surovinski trgi

Na valutnih trgih je dolarski indeks ostal na visoki vrednosti 105,31. Evro je nadaljeval s padanjem na 1,0734 dolarja, kar je že četrta zaporedna izguba, predvsem zaradi političnih pretresov po evropskih volitvah in napovedih predčasnih volitev v Franciji.

FED naj bi na svojem političnem sestanku ohranil obrestne mere nespremenjene, vendar se bo pozornost usmerila na njihove “točkovne” projekcije za letošnje leto, ki trenutno kažejo na tri znižanja obrestnih mer.

Donosi zakladniških vrednostnih papirjev so se stabilizirali po robustni 10-letni dražbi. 10-letni donos je ostal pri 4,4099 odstotka.

Cene nafte so se tretjič zapored povečale. Terminske pogodbe za nafto Brent so se podražile za 0,2 odstotka na 83,11 USD za sod. Cena za ameriške naftne terminske pogodbe pa so se zvišale za 0,4 odstotka na 78,19 USD za sod. Cena zlata je padla za 0,2 odstotka na 2.311,80 USD za unčo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik