Azijske delnice na petmesečnem vrhu, trg napoveduje znižanje obrestnih mer

Foto: Freepik

Azijske delnice na petmesečnem vrhu, trg napoveduje znižanje obrestnih mer

Azijske delnice so v četrtek dosegle petmesečni vrh, kar je posledica rasti ameriških delnic in obveznic, pogojene s pričakovanji o znižanju obrestnih mer s strani Federal Reserve (FED). Kljub temu obstaja tveganje za razočaranje v naslednjem letu.

Indeks S&P 500 je v dveh mesecih zrasel za 14 odstotkov, dosežek, ki se približuje njegovi rekordni vrednosti. Razmerje med ceno in dobičkom je medtem naraslo na 24,0. MSCI indeks je pridobil 10 odstotkov v istem obdobju, v četrtek pa še dodatnih 0,3 odstotka, kar je najvišje od avgusta. Nasprotno pa je japonski Nikkei zabeležil padec za 0,4 odstotka, in sicer zaradi okrepitve jena.

Kitajske delnice so ostale zadaj. Tuji vlagatelji namreč izražajo zaskrbljenost glede gospodarskega okrevanja in napetosti z ZDA. Indeks modrih čipov (.CSI300) je v četrtek narasel za 0,5 odstotka, a je v decembru doživel štiri-odstotni padec.

V Evropi so terminske pogodbe EUROSTOXX 50 in FTSE pridobile 0,3 odstotka oz. 0,2 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaq zabeležile rasti.

Trg zdaj predvideva oseminosemdeset-odstotno možnost znižanja obrestnih mer FED že v marcu, kar je dramatično povečanje v primerjavi s enaindvajset-odstotno verjetnostjo pred mesecem dni. Analitiki pri Goldman Sachs pričakujejo tri zaporedna znižanja za 25 bazičnih točk v marcu, maju in juniju, sledila pa naj bi znižanja četrtletno do leta 2025.

Valute, zlato, nafta

Donosi 10-letnih zakladnih zapisov so padli, vplivajoč na ameriški dolar, ki je izgubil vrednost proti evru in britanskemu funtu. Dolar je izgubil tudi proti jenu, čeprav Banka Japonske ohranja ohlapno monetarno politiko.

Padec dolarja in donosnosti je pozitivno vplival na cene zlata, ki so se povzpele na 2083 dolarjev za unčo. Naftne cene so se po nedavni zaskrbljenosti glede zalog stabilizirale. Nafta Brent se je podražila za 20 centov na 79,85 dolarja za sod, ameriška nafta pa za 11 centov na 74,22 dolarja za sod.

vir; Foto: Freepik; Portal24