Azijske delnice neodločne, Wall Street se odpira z rastjo

Delniški trgi [Foto: Pixabay]

Azijske delnice neodločne, Wall Street se odpira z rastjo

Azijske delnice so v torek po rasti prejšnje seje pokazale nekaj neodločnosti. Naraščajoče stave o skorajšnjem evropskem znižanju obrestnih mer so pripomogle k večji nagnjenosti k tveganju, medtem ko so vlagatelji čakali na ključne podatke o inflaciji.

Uradniki Evropske centralne banke (ECB) so izrazili mnenje, da ima ECB prostor za znižanje obrestnih mer zaradi upočasnjevanja inflacije. Slednje+ je okrepilo pričakovanja o znižanju obrestnih mer šestega junija. Trgi zdaj ocenjujejo dve znižanji obrestnih mer do oktobra letos.

Pozitivna pričakovanja so podprla rast delniških terminskih pogodb na Wall Streetu pred ponovnim odprtjem ameriških trgov po prazniku. Terminske pogodbe S&P 500 so se dvignile za 0,1 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe Nasdaq pridobile 0,2 odstotka. Vlagatelji bodo danes pozorno spremljali govore predstavnikov Federal Reserve glede najnovejših obetov za obrestne mere.

MSCI indeks azijsko-pacifiških delnic se je povečal za 0,4 odstotka, zahvaljujoč 0,7 odstotni rasti hongkonškega indeksa Hang Seng, ki je v ponedeljek pridobil 0,9 odstotka. Japonski Nikkei je medtem zdrsnil za 0,3 odstotka, kar je izničilo del 0,7 odstotnega napredka prejšnjega dne. Kitajski modri žetoni (.CSI300) so po 1 odstotni rasti v ponedeljek, ko so delnice tehnološke industrije poskočile zaradi nadaljnje zavezanosti Pekinga k vlaganju v industrijo polprevodnikov, izgubili 0,1 odstotka.

Dogodki z velikim tveganjem v tem tednu bodo prišli šele v petek, ko bodo objavljeni ameriški podatki o izdatkih za osnovno osebno potrošnjo (PCE) – prednostno merilo inflacije Federal Reserve – in podatki o inflaciji v evrskem območju, ki bodo vplivali na nadaljnje trgovanje.

Valute, nafta, zlato…

Na deviznih trgih je bil dolar že tretjo zaporedno sejo stabilen, saj so se trgovci pripravljali na objavo PCE. Srednje napovedi kažejo na 0,3 odstotno rast v aprilu, kar bo ohranilo letno stopnjo pri 2,8 odstotka, z možnostjo negativnih tveganj. Japonski jen se je ustalil pri 156,80 za dolar, le malo pod ključno ravnijo 157, vendar je še naprej izgubljal vrednost proti visoko donosnim valutam. Novozelandski dolar je v torek dosegel nov 17-letni vrh pri 96,56 jena. Zahvaljujoč močnemu povpraševanju po prenosnih napravah, je novozelandski dolar dosegel 2-1/2-mesečni vrh pri 0,6155 dolarja.

Trg gotovinskih zakladnic se je vrnil s počitnic brez večjih sprememb. Dvoletna donosnost je padla za 1 bazično točko na 4,9396 odstotka, medtem ko je donosnost 10-letne zakladnice ostala pri 4,4649 odstotka.

Cene nafte so bile v torek večinoma stabilne. Terminske pogodbe za nafto brent so se podražile za 0,1 odstotka na 83,19 dolarja za sod. Cene zlata so se dvignile že tretji dan zapored, in sicer za 0,1 odstotka na 2354,23 dolarja za unčo.

[Vir: Reutres]; Portal24; Foto: Pixabay