Azijske delnice nespremenjene, optimizem glede obrestnih mer, padec cen nafte

Azijske delnice so v četrtek ostale nespremenjene, medtem ko so se trgi obdržali v pozitivnem trendu skozi teden, saj narašča zaupanje v prihajajoče znižanje obrestnih mer po svetu. Hkrati pa so cene nafte padle zaradi pričakovanj o manjšem zmanjšanju proizvodnje s strani skupine OPEC+.

Vlagatelji pozorno spremljajo tudi dogajanje na kitajskem nepremičninskem trgu. Iščejo namreč namige o morebitni podpori dolgoročni stabilnosti tega sektorja, ki je pomemben za širše cilje gospodarske rasti v državi.

Medtem je MSCI indeks v šibkem trgovanju zabeležil 0,11-odstotni padec, pri čemer sta Japonska in Združene države ostali na počitnicah. Ameriški trg je v sredo zvečer zavrnil močne podatke o delovnih mestih, kar je sprožilo razprave o morebitnem zvišanju obrestnih mer v decembru.

Japonski trgi so bili zaprti zaradi državnega praznika. Indeks Nikkei 225 je dan prej zrasel za 0,3 odstotka, približal pa se je najvišji vrednosti v treh desetletjih.

Na globalnih trgih je bilo pričakovano tiho trgovanje zaradi praznika zahvalnega dneva v ZDA.

Kitajski referenčni delniški indeks CSI300 je v četrtek izgubil 0,3 odstotka. Nepremičninski podindeks padel za 0,8 odstotka. Velik upravitelj premoženja se sooča z insolventnostjo v višini do 64 milijard dolarjev, kar je povzročilo skrb med vlagatelji.

Svetovalci kitajske vlade bodo na letnem srečanju oblikovalcev politik priporočili ciljno gospodarsko rast za naslednje leto v območju od 4,5 do 5,5 odstotka, poroča Reuters.

Hongkonški indeks Hang Seng je izgubil 0,7 odstotka. Avstralske delnice pa so padle za 0,4 odstotka. Na splošno so trgi ta mesec kazali živahnost, pričakovanja o bolj ugodnih obrestnih merah pa so okrepila vrednosti delnic.

Wall Street

Na Wall Streetu se indeks S&P 500 približuje novim najvišjim vrednostim za leto 2023, pri čemer sta se S&P 500 in indeks MSCI za vse države povečala za več kot 8 odstotkov v tem mesecu. Tehnološko zahteven Nasdaq Composite je prav tako zabeležil 11-odstotno rast v tem mesecu.

V prihodnjih dneh bodo vlagatelji pozorno spremljali novembrske indekse PMI, ki bodo pomagali oceniti tveganja recesije in morebitno zniževanje obrestnih mer. Trenutno kaže, da se gospodarska aktivnost krči, kar se odraža v PMI za evrsko območje, Veliko Britanijo in ZDA.

Donos 10-letnih vrednostnih papirjev se je zvišal na 4,408 odstotka, potem ko je padel na dvomesečno najnižjo vrednost 4,363 odstotka.

Indeks dolarja se je dvignil po podatkih o zmanjšanju zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost v ZDA, kar je povzročilo odskok od najnižjih vrednosti v zadnjih dveh mesecih in pol.

Cene surove nafte so padle, pri čemer je ameriška surova nafta izgubila 1,25 odstotka in dosegla 76,14 dolarja za sod, medtem ko je cena Brenta znašala 80,84 dolarja, kar je 1,37 odstotka manj. To je posledica odločitve skupine OPEC+ o preložitvi ministrskega srečanja, kar je povečalo pričakovanja glede manjšega zmanjšanja proizvodnje.

Britanski funt se je oslabel, medtem ko je FTSE 100 padel zaradi napovedi britanskega finančnega ministra Jeremyja Hunta o znižanju davkov in drugih ukrepih za spodbujanje rasti, hkrati pa je napovedal počasnejše gospodarske obete.

Na področju kriptovalut je vodja Binancea Changpeng Zhao odstopil in priznal kršitve ameriških zakonov proti pranju denarja v okviru 4 milijarde dolarjev vredne poravnave.

Bitcoin se je podražil za skoraj 5 odstotkov in dosegel 37.450 dolarjev.

Promptno zlato je dodalo 0,2 odstotka in doseglo 1.993,04 dolarja za unčo.

vir ; Foto: Portal24