Azijske delnice nestabilne, dolar dosegel 10-mesečni vrh

Foto: Pexels

Azijske delnice nestabilne, dolar dosegel 10-mesečni vrh

Sredino trgovanje z azijskimi delnicami je bilo precej nestabilno, vlagatelji so namreč zaskrbljeni zaradi potencialnega daljšega obdobja višjih obrestnih mer. Donosi 10-letnih ameriških državnih obveznic so se povzpeli na skoraj 16-letne najvišje vrednosti, kar je pokazalo naraščajoče dvome o gospodarskem okolju.

V ospredju je bil indeks dolarja, ki je nadaljeval svojo rast in dosegel 10-mesečno najvišjo vrednost. Nasproti temu se je japonski jen približal kritični ravni. Pričakuje se, da bi lahko japonski uradniki posredovali za podporo domači valuti. Finančni minister Shunichi Suzuki je poudaril, da “nobena možnost ni izključena.” Slednje pa je sprožilo špekulacije o morebitni intervenciji.

Kitajski podatki so prinesli dodatne skrbi. Dobički kitajskih industrijskih podjetij so se v prvih osmih mesecih tega leta v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta zmanjšali za 11,7 odstotka. Nasprotje temu trendu je prišlo iz Avstralije, kjer se je inflacija avgusta povečala, predvsem zaradi hitro rastočih cen goriva. Omenjena rast je bila sicer v skladu s pričakovanji trga.

Na trgu obveznic so se referenčni donosi 10-letnih državnih obveznic povzpeli zaradi “sokolovih” dolgoročnih obetov ameriške centralne banke, Federal Reserve. Donos je na dan dosegel 4,5274 odstotka v primerjavi z zaprtjem v ZDA pri 4,558 odstotka v torek.

Terminske pogodbe, nafta, zlato

MSCI indeks azijskih delnic, izključujoč Japonsko, se je na začetku trgovalnega dne povečal za skromnih 0,1 odstotka. MSCI je ta mesec do zdaj sicer padel za 3,7 odstotka. Ameriške delniške terminske pogodbe, kot so S&P 500 e-minis, so beležile pozitiven premik 0,13 odstotka. Medtem so avstralske delnice zabeležile padec 0,25 odstotka. Kaponski indeks Nikkei pa je zdrsnil za 0,47 odstotka.

Kitajski indeks modrih čipov CSI300 je zabeležil rast 0,41 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng napredoval za 0,8 odstotka.

Na Wall Streetu so se v torek indeksi znižali v skladu s padcem azijskih in evropskih delnic. Dow Jones je doživel največji enodnevni odstotni padec od marca, medtem ko so vsa tri glavna povprečja končala na najnižjih ravneh v zadnjih treh mesecih.

Kar zadeva surovine, so se cene nafte nekoliko opomogle po nedavni izgubi, s ceno ameriške nafte, ki je narasla za 0,34 odstotka na 90,7 USD za sod. Brentova nafta je zabeležila rast na 94,26 USD za sod, medtem ko je bila cena zlata trgovana po 1901,204 USD za unčo.

vir Foto: Pexels Portal24