Azijske delnice nižje, dolar je ohranil rast

Foto: Portal24 (AI)delnice Foto_Portal24

Azijske delnice nižje, dolar je ohranil rast

Azijske delnice so v sredo nadaljevale globalni trend padca, dolar je ohranil rasti. Optimizem trga glede morebitnih znižanj obrestnih mer v ZDA pa se pred objavo zapisnikov Ameriške centralne banke (FED) in podatkov o zaposlovanju.

MSCI indeks je zabeležil padec za 1,1 odstotka, kar je nadaljevanje 1,0-odstotnega padca prejšnjega dne. Japonske borze ostajajo zaprte zaradi praznikov.

V Južni Koreji so delnice zdrsnile za 1,8 odstotka. Avstralske delnice težkih virov so padle za 1,1 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng pa je zaradi 1,5-odstotnega padca tehnoloških delnic izgubil 1 odstotek.

Napetosti na Bližnjem vzhodu se povečujejo

Izrael je v torek v libanonski prestolnici Bejrut ubil namestnika vodje Hamasa Saleha al-Arourija, kar povečuje možnost širjenja vojne v Gazi izven palestinske enklave.

Danski Maersk in nemški tekmec Hapag-Lloyd sta sporočila, da se bodo njune kontejnerske ladje še naprej izogibali poti v Rdečem morju.

Na Wall Streetu se je navdušenje nad morebitnimi znižanji obrestnih mer nekoliko ohladilo, saj so delnice upadle s rekordnih vrednosti. Nasdaq je zdrsnil za 1,6 odstotka, S&P 500 pa za 0,6 odstotka. Apple je izgubil skoraj 3 odstotke vrednosti, saj je Barclays zaradi skrbi glede povpraševanja znižal bonitetno oceno delnic. Delnice Tesle so ostale nespremenjene, čeprav so v četrtem četrtletju dostavili rekordno število električnih vozil, vendar so izgubili vodilni položaj proizvajalca električnih vozil v korist kitajskega BYD.

Delnice so bile pod pritiskom tudi zaradi povečanja donosov državnih obveznic v novem letu. Donos 10-letne ameriške državne obveznice je za kratek čas presegel 4 odstotke, prvič v dveh tednih, vendar je na koncu znašal 3,9406 odstotka, kar je 8 baznih točk več kot dan prej.

V Aziji ni bilo trgovalo z gotovinskimi zakladnicami zaradi praznika na Japonskem, medtem ko so bile 10-letne terminske pogodbe zakladnice večinoma nespremenjene.

Valute, nafta, zlato…

Na deviznem trgu se je večina valut v zgodnjih azijskih urah trgovala postrani. Ameriški dolar, ki se je povzpel za 0,8 odstotka in dosegel najvišjo vrednost v dveh tednih.

Evro je nazadnje znašal 1,0940 dolarja in je čez noč padel za 0,9 odstotka. Japonski jen po 0,8-odstotnem padcu utrpel izgube pri 142,12 za dolar.

Bitcoin se je podražil za 0,5 odstotka na 45.205 dolarjev, kar je blizu 21-mesečnega vrha 45.922 dolarjev, doseženega v torek.

Cene nafte so se rahlo zvišale, potem ko so se v torek znižale. Terminske pogodbe za ameriško surovo nafto so se dvignile za 0,1 odstotka na 70,43 dolarja za sod. Cena Brent nafte je ostala nespremenjena pri 75,86 dolarja za sod.

Tržna pozornost je zdaj usmerjena v zapisnik FED-a za decembrsko politično sejo, ki naj bi bil objavljen pozneje v dnevu, ter na množico podatkov ta teden, ki bi lahko podprli optimizem glede agresivnih ukrepov za omilitev politike, ki so se pričakovali. Terminske pogodbe napovedujejo šest znižanj obrestnih mer v 2024.

Cena promptnega zlata se je zvišala za 0,1 odstotka, doseže 2.060,18 dolarjev za unčo.

vir; Foto: Portal24 (AI)