Azijske delnice nižje, dolar zaradi obetov nižanja obrestnih mer višje

Foto; Freepikdelnice freepik

Azijske delnice nižje, dolar zaradi obetov nižanja obrestnih mer višje

Azijske delnice so dosegle najnižjo vrednost v enem mesecu, medtem ko so ameriške delniške terminske pogodbe padle, dolar je v torek zrasel. Razlog za gibanje je bila ublažitev pričakovanj glede znižanja obrestnih mer, ki so sledile sovražnim pripombam centralnih bankirjev. Trgovci po vsem svetu so čakali na odgovor vplivnega člana FED-a Christopherja Wallerja.

MSCI indeks je padel za 1,4 odstotka, in sicer na najnižjo vrednost od sredine decembra. V istem času se je Hang Seng indeks usmeril v najslabšo sejo v letu, saj je padel za 2 odstotka na 14-mesečno najnižjo vrednost. Japonski Nikkei indeks je prekinil niz šestih zmag in zaključil 0,8 odstotka nižje pri 35.619.

Ameriški trgi so bili v ponedeljek zaradi praznika zaprti, vendar so terminske pogodbe S&P 500 v azijskem trgovanju v torek padle za 0,5 odstotka, terminske pogodbe za Nasdaq 100 pa za 0,6 odstotka. Evropske terminske pogodbe so padle za 0,6 odstotka, terminske pogodbe FTSE pa za 0,3 odstotka.

Terminske pogodbe za sklade FED so se opazno znižale, kar odraža rahlo ohlajanje pričakovanj o znižanju obrestnih mer. Hkrati so se kratkoročni donosi zakladnice povečali, dveletni donosi so se dvignili za 7 bazičnih točk. To je potegnilo dolar na enomesečne najvišje vrednosti v primerjavi z avstralskim in novozelandskim dolarjem.

V ponedeljek so bile evropske obveznice prodane, potem ko so uradniki Evropske centralne banke zavrnili tržne stave na znižanje obrestnih mer.

Surovine

Zlato se je ustalilo pri 2.048 dolarjih za unčo in ohranilo rast iz prejšnjega tedna. Železova ruda je podaljšala padce in dosegla več kot pettedensko najnižjo vrednost v Singapurju, kar je vplivalo na tečaje delnic rudarjev na avstralski borzi.

Sile Hutijev v Jemnu so v ponedeljek s protiladijsko balistično raketo udarile ladjo za razsuti tovor v lasti in upravljanju ZDA, čeprav nafta ni takoj reagirala. Terminske pogodbe za nafto Brent so bile stabilne pri 78,10 dolarjih za sod.

Na področju podatkov se je razpoloženje avstralskih potrošnikov januarja poslabšalo, saj so višje hipotekarne obrestne mere spodbudile zaskrbljenost glede financ. Veleprodajna inflacija na Japonskem je decembra ostala nespremenjena v primerjavi z letom prej.

Bitcoin je stabilen pri 42.700 dolarjih.

vir; Foto: Freepik; Portal24