Azijske delnice padajo zaradi napovedi FED-a o obrestnih merah

Azijske delnice so danes doživele padec, potem ko so predstavniki ameriške centralne banke Federal Reserve (FED) napovedali, da bodo obrestne mere v ZDA verjetno še nekaj časa ostale povišane. To je povzročilo zdrs japonskega jena skoraj na enoletno dno, kar je pritegnilo pozornost glede možnega posredovanja japonskih oblasti.

Medtem ko je bil MSCI indeks nižji za 1,36 odstotka, je japonski Nikkei padel za 1,5 odstotka in hongkonški indeks Hang Seng se je znižal za 1 odstotek. Kitajske borze so bile zaprte zaradi praznovanja zlatega tedna.

V ponedeljek je guvernerka FED-a Michelle Bowman izrazila pripravljenost podpreti zvišanje zvezne obrestne mere na naslednjem zasedanju, odvisno od prihodnjih podatkov o inflaciji. Njeni komentarji so bili del širše razprave o morebitnem dodatnem dvigu obrestnih mer v tem letu.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 je prav tako zabeležil padec, medtem ko se je avstralski dolar znižal pred pričakovano odločitvijo centralne banke o obrestnih merah. Večina ekonomistov v anketi Reutersa pričakuje, da bo obrestna mera ostala nespremenjena.

Na deviznem trgu je bila v ospredju japonska valuta jen, ki se je približevala vrednosti 150 dolarjev za dolar. Ta premik je povzročil špekulacije o možnem posredovanju japonskih oblasti. Japonski finančni minister Shunichi Suzuki je ob tem opozoril na potrebo po previdnosti pri špekulativnih potezah.

Indeks dolarja je medtem zabeležil rast, dosegel pa je nov 10-mesečni vrh. Donosi 10-letnih zakladnih zapisov so se znižali, potem ko so se povečali zaradi dogovora o preprečitvi delne zaustavitve ameriške vlade.

Cene surove nafte in zlata so prav tako padle. Ameriška nafta je na 87,90 dolarjev za sod. Zlato je padlo na 1.820,50 dolarjev za unčo.

vir Foto: Pixabay Portal24