Azijske delnice padajo zaradi skrbi o nepremičninskem sektorju nižje

Foto: Pexels

Azijske delnice padajo zaradi skrbi o nepremičninskem sektorju nižje

Azijske delnice so zdrsnile, saj so skrbi glede kitajskega nepremičninskega sektorja obremenjevale trg od Hongkonga pa vse do Avstralije. Japonski vlagatelji so po vrnitvi s podaljšanega vikenda prodajali delnice žetonov. Ameriške zakladnice so se gibale blizu 16-letnih najvišjih vrednosti, dolar pa blizu šestmesečnih najvišjih vrednosti pred odločitvijo Federal Reserve o obrestnih merah. Tudi Bank of Japan in Bank of England sta sprejeli politične odločitve.

Surova nafta je nadaljevala rast zaradi zmanjšane ponudbe, kar je spodbudilo skrbi glede stagflacije. MSCI indeks je zdrsnil za 0,3 odstotka, Nikkei za 1,1 odstotka zaradi izgub delnic povezanih s čipi, kot sta Tokyo Electron in Advantest.

John Pearce, CIO pri Unisuperju je novico označil za “presenetljivo” in opozoril na mehkobo v načrtu. Hang Seng je padel za 0,3 odstotka, tehnološke delnice za 0,7 odstotka. Kitajske delnice nepremičnin so bile nestanovitne, podindeks razvijalcev Hang Seng je padel za 0,2 odstotka. Country Garden je pridobil odobritev upnikov za podaljšanje odplačila obveznic, delnica je zrasla za 1 odstotek. Country Garden Services Holdings pa je padel za 2 odstotka.

Wall Street

Indeks celinskih modrih žetonov je padel za 0,4 odstotka, delnice nepremičnin ostale nespremenjene. Avstralske delnice so padle za 0,4 odstotka zaradi pesimizma glede kitajskega povpraševanja. Rast Wall Streeta ni vplivala na azijski trg, valutni trgi so bili umirjeni. Dolar je dodal 0,1 odstotka, evro se je znižal za 0,07 odstotka. Desetletni donosi so bili malo spremenjeni, trgovci pričakujejo nespremenjene obrestne mere od Feda, a so razdeljeni glede morebitnega zvišanja do konca leta.

Cene nafte so se v zgodnjem torkovem trgovanju zvišale za četrto zaporedno sejo zaradi šibke proizvodnje skrilavca v ZDA in skrbi glede primanjkljaja v ponudbi zaradi zmanjšanja proizvodnje Savdske Arabije in Rusije. Terminske pogodbe za WTI so se podražile za 1 odstotek na 92,38 USD, za nafto Brent pa za 0,3 odstotka na 94,70 USD za sod.

vir Foto: Pexels Portal24