Azijske delnice padle, dolar blizu tritedenskega vrha

Foto; Freepikdelnice freepik

Azijske delnice padle, dolar blizu tritedenskega vrha

Azijske delnice so danes nekoliko padle, dolar pa je ostajal blizu tritedenskega vrha. To se je zgodilo, saj so trgovci zavrnili možnost strmih in zgodnjih znižanj obrestnih mer v ZDA za leto 2024, pri čemer zapisnik zadnjega sestanka Federal Reserve (FED) ni dal jasnih napotkov o časovnem okviru za zmanjšanje obrestnih mer.

MSCI indeks je padel za 0,26 odstotka, nadaljuje svoj tretji dan zapored z izgubami v začetku novega leta. Japonski Nikkei je na svoj prvi trgovalni dan v letu padel za 1 odstotek.

Kitajske delnice so zaradi negotovosti glede okrevanja gospodarstva še naprej pod pritiskom. Indeks modrih čipov CSI 300 je padel za 0,37 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je zabeležil padec za 0,1 odstotka.

Raziskava zasebnega sektorja je pokazala, da se je kitajska storitvena dejavnost v decembru povečala najhitreje v zadnjih petih mesecih. Slednje predvsem zaradi močnega porasta novih poslov. To je v nasprotju z uradno raziskavo, ki je bila objavljena prejšnjo nedeljo. Raziskava je pokazala, da se je podindeks storitvene dejavnosti znova zmanjšal konec leta.

FED zapisniki

Zapisnik sestanka FED-a, ki je potekal od 12. do 13. decembra, objavljen v sredo, je razkril vse večji občutek med oblikovalci politik, da je inflacija pod nadzorom. Hkrati narašča tudi zaskrbljenost glede tveganj, ki jih “preveč restriktivna” monetarna politika lahko predstavlja za gospodarstvo.

“Zapisniki FED-a kažejo, da so številni člani podprli naracijo ‘višje obrestne mere za dlje časa’. Tisti, ki so napovedali znižanje obrestnih mer v letu 2024, menijo, da bodo znižanja prišla pozneje v letu,” je dejal Quincy Krosby, glavni globalni strateg za LPL Financial. Krosby je v elektronskem sporočilu tudi poudaril “negotovo” politično pot. Omenjeno pa nakazuje, da bo treba pričakovanja glede znižanja obrestnih mer v marcu morda še dodatno znižati.

Glede na orodje CME FedWatch trgi trenutno ocenjujejo 70-odstotno verjetnost za znižanje obrestnih mer s strani FED-a marca, kar je manj kot 90-odstotna verjetnost iz tedna prej.

Vlagatelji so prav tako zmanjšali svoja pričakovanja za leto 2024. Cene terminskih pogodb, v primerjavi s 160 bazičnimi točkami prejšnji teden kažejo manj kot 150 bazičnih točk pričakovanega umirjanja letos.

Analitiki Goldman Sachsa še vedno pričakujejo prvo znižanje obrestnih mer marca in pet skupnih znižanj v letu, komentarje v zapisniku pa označujejo za neumne. “Menimo, da je že jasno, da se inflacija vzdržno znižuje. Komentar namiguje, da ko je ta prag dosežen, obrestna mera ne bi smela biti več omejevalna, ne samo, da bi se morali začeti zniževati,” so zapisali v obvestilu strankam.

Predstavniki FED-a so v decembru napovedali znižanje obrestnih mer za 75 bazičnih točk v letu 2024, kar je spodbudilo optimizem na denarnem trgu in povečalo pričakovanja rasti delnic in obveznic ob koncu preteklega leta.

Referenčni donosi 10-letnih državnih obveznic so se v sredo začasno povzpeli nad 4 odstotke, nato pa so padli in nazadnje znašali 3,920 odstotka v azijskih urah.

Valute, nafta

Na valutnem trgu je dolar ostal močan, povečal se je za 0,088 odstotka na 102,49 v primerjavi s košarico valut, kar je malo manj od tritedenske najvišje vrednosti 102,73, dosežene v sredo. V primerjavi z jenom se je dolar gibljal blizu dvotedenskega vrha in nazadnje dosegel vrednost 143,42 jena, potem ko je v sredo zabeležil skoraj 1 odstotni dvig.

Cene ameriške surove nafte so se povečale za 0,33 odstotka na 72,94 dolarjev za sod. Cena nafte Brent se je dvignila na 78,34 dolarjev, kar je 0,12 odstotka več kot prejšnji dan. Spremembe cen nafte so se zgodile po motnjah na največjem naftnem polju v Libiji. Slednje je povečalo skrbi glede možnih motenj v oskrbi z nafto zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu.

vir; Foto: Freepik; Portal24