Azijske delnice počasi rasejo, strahovi zaradi bank ostajajo

Azijske delnice so se dvignile z najnižjih vrednosti. Reševanje banke Credit Suisse je namreč povzročilo prodajo bančnih delnic in to kljub temu, da je bilo razpoloženje klavrno, trgovci pa zaradi stresa v finančnem sistemu niso bili prepričani, kako se bodo na to odzvali oblikovalci politik Federal Reserve

FED je medtem začel dvodnevno srečanje. Po nekaj divjih sejah določanje terminskih cen obrestnih mer v ZDA FED zdaj nakazuje, da je vrh obrestnih mer neizbežen ali že dosežen.

MSCI indeks je zrasel za 0,4 odstotka.

Avstralske delnice so se podražile za 0,9 odstotka.

Delnice HSBC in Standard Chartered v Honnkongu so se podražile za več kot 1,5 odstotka.

Japonski trgi so bili zaradi praznika zaprti, zaradi česar se v Aziji ni trgovalo z zakladnimi vrednostnimi papirji, trgovanje z valutami pa se je olajšalo. Terminske pogodbe na indeks S&P 500 so ostale nespremenjene, evropske terminske pogodbe pa so zrasle za 0,5 odstotka.

Kot naslednja točka pritiska se zdaj pojavlja banka iz San Francisca First Republic. Cena njene delnice se je v ponedeljek zaradi skrbi, da 30 milijard dolarjev depozitov, ki so jih prejšnji teden naložile večje banke, ne bo dovolj za podporo njene stabilnosti, prepolovila.

Ameriški uradniki iščejo načine za začasno razširitev kritja Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov na vse depozite, je poročal Bloomberg News.

Ameriški dolar se je po padcu čez noč ustalil. Nazadnje je kupil 131,30 jena in je ostal pri 1,0711 dolarja za evro.

Na surovinskih trgih so terminske pogodbe za surovo nafto Brent zaradi nemirnega povpraševanja padle pod 80 dolarjev za sod. Nazadnje so bile pri 73,15 dolarjev.

Zlato je v ponedeljek doseglo najvišjo vrednost v enem letu in sicer 2.009 dolarjev za unčo, v torek je padlo na 1.980 dolarjev.

Biznis24 Foto: Pexels