Azijske delnice rastejo, cene nafte padajo

Delnice v Aziji so se zvišale, medtem ko so zakladnice in dolar ohranili zbranost, saj so vlagatelji prevzeli vodstvo po petkovem vzponu na Wall Streetu in zavrnili znižanje bonitetne ocene Moody’s na kreditne obete za ZDA. Izstopale so tehnološke delnice. Umiritev donosnosti dolgoročnih državnih obveznic od začetka tega meseca pa je povečala obete za rast delnic, odvisnih od izposojanja.

Donosi 10-letnih državnih obveznic ZDA so bili stabilni pri okoli 4,646 odstotkih in so se konsolidirali okoli vrha svojega razpona od 3. novembra, ko so mehkejši podatki o trgu dela spodbudili stave za manj jastrebovo centralno banko Federal Reserve. Donos je bil 1. novembra kar 4,935 odstotkov.

Indeks ameriškega dolarja se je gibal pod najvišjo vrednostjo po poročilu o plačah 106,01, ki je bila dosežena v petek, zadnje trgovanje pa se je malo spremenilo okoli 105,80.

Japonski Nikkei je zrasel za 0,46 odstotka, pri čemer so najbolj spodbudile delnice, povezane s čipi. Tajvanska referenčna vrednost tehnološkega kapitala (.TWII) je zrasla za 1,17 odstotka.

Hongkonški Hang Seng je pridobil 0,49 odstotka ob boljši uspešnosti tehnoloških delnic (.HSTECH).

Vendar pa so bili modri žetoni celinske Kitajske (.CSI300) nekoliko nižji. Avstralska referenčna vrednost z velikimi viri (.AXJO) pa je zdrsnila za 0,13 odstotka.

Delnice so verjetno blizu najvišje vrednosti

Strateg Nomura Securities Naka Matsuzawa je dejal, da so delnice verjetno blizu najvišje vrednosti. “Do zdaj je trg jemal slabe gospodarske novice kot dobre novice. To bi pomenilo premor v zviševanju obrestnih mer FED-a,” je dejal. “Toda zdaj je trg zakladniških vrednostnih papirjev že dosegel ceno v premoru, tako da ni veliko prostora za nadaljnji padec donosnosti zakladniških obveznic,” je dodal, da je odpravil podporo za borzo. “Skratka, mislim, da se rast borznega trga ne bo nadaljevala.”

Trg je bil malo pozoren na napoved Moody’s pozno v petek, da je znižal svoje obete za bonitetno oceno ZDA s “stabilnih” na “negativno”.

Namesto tega ostaja poudarek na prihajajočih gospodarskih podatkih, z odčitki ameriških potrošniških cen in prodaje na drobno v torek oziroma sredo.

Medtem so se cene surove nafte v ponedeljek znižale, saj so skrbi glede povpraševanja prevladale nad skrbmi glede ponudbe ob upočasnjeni rasti v ZDA in na Kitajskem.

Januarske terminske pogodbe za surovo nafto Brent so padle za 35 centov ali 0,4 odstotka na 81,08 USD za sod. Terminske pogodbe za ameriško nafto West Texas Intermediate (WTI) za december so se pocenile za 76,82 USD, kar je 35 centov ali 0,5 odstotka manj.

Oba merila sta v petek pridobila skoraj 2 odstotka, ko je Irak izrazil podporo zmanjšanju nafte s strani OPEC+.

vir

Foto: Freepik

Portal24