Azijske delnice rastejo, dolar se umika z vrha

Azijske delnice so se v petek zvišale. Vrednost ameriškega dolarja pa se je umaknila z enomesečnega vrha. Vlagatelji so namreč pregledali množico gospodarskih podatkov v ZDA.

MSCI indeks je bil višji za 0,46 odstotka, potem ko je v četrtek padel za 2,3 odstotka.

Japonski Nikkei je bil nestalen in je nazadnje zrasel za 0,1 odstotka.

Kitajski modri žetoni (.CSI300) so se zvišali za 0,7 odstotka.

Indeks Shanghai Composite zrasel za 0,5 odstotka.

Hongkonški referenčni indeks Hang Seng je ob odprtju zrasel za 1,3 odstotka.

Guverner kitajske centralne banke se je v četrtek zavezal, da bo usmeril več finančnih virov v zasebno gospodarstvo. Slednje kaže na ponovno nujnost oblasti, da okrepijo poslovno razpoloženje, gospodarski zagon namreč slabi. Čez noč so se ameriške borze po nemirnem trgovanju malo spremenile, saj so vlagatelji z najnovejšimi gospodarskimi podatki in zaslužki tehtali rastoče donosnosti državnih obveznic. Podatki so pokazali, da se je število Američanov, ki so vložili nove zahtevke za nadomestilo za brezposelnost, prejšnji teden rahlo povečalo. Število odpuščanj julija pa je padlo na 11-mesečno najnižjo raven, saj razmere na trgu dela ostajajo zaostrene.

Ameriški trgi

“Ameriški delniški trgi morda prehajajo v fazo korekcije po večmesečnem vzponu,” je dejala tržna analitičarka Tina Teng pri CMC Markets. Teng je dejala, da bodo prihajajoči podatki o plačah za nekmetijstvo verjetno zagotovili namige o politični poti Federal Reserve in so lahko še en dejavnik gibanja cen.

Na ameriških trgih bo verjetno prevladoval mešan nabor zaslužkov tehnoloških zvezdnikov, pri čemer Amazon.com poroča o rasti prodaje in dobičku, ki sta presegla ocene analitikov. Apple medtem napoveduje, da se bo padec prodaje nadaljeval v tekočem četrtletju. E-mini terminske pogodbe za S&P 500 so se povečale za 0,29 odstotka.

Donosi ameriške državne blagajne so se povečali delno zaradi povečanja ponudbe, ministrstvo za finance pa je v sredo objavilo ponudbo v višini 103 milijard ameriških dolarjev. Donos 10-letnih zakladnih zapisov je bil v azijskih urah 4,187 odstotka. Malo manj od devetmesečnega vrha 4,198 odstotka, doseženega v četrtek. Donos 30-letne obveznice je znašal 4,302 odstotka, kar je blizu devetmesečnega vrha 4,326 odstotka.

Valute, nafta, zlato

Kar zadeva valute, je dolarski indeks, ki meri vrednost ameriškega dolarja v primerjavi s šestimi primerljivimi valutami, padel za 0,039 odstotka na 102,41. Dola je torej zdrsnil s skoraj enomesečnega vrha 102,84, doseženega v četrtek.

Evro se je povečal za 0,08 odstotka na 1,0953 ameriškega dolarja.

Japonski jen je oslabel za 0,04 odstotka na 142,63 za ameriški dolar, potem ko je v četrtek pridobil 0,5 odstotka, ko so vlagatelji iskali varnejša naložbena sredstva.

Britanski funt je nazadnje dosegel 1,2725 ameriškega dolarja, kar je 0,09 odstotka več, potem ko je bilo trgovanje precej nestanovitno, saj je povišanje obrestne mere s strani Angleške ventralne banke za 25 baznih točk je le malo olajšalo funt.

Na področju surovin se je ameriška nafta zvišala za 0,55 odstotka na 82,00 ameriškega dolarja za sod. Nafta Brent je znašala 85,56 ameriškega dolarja, kar je 0,49 odstotka več kot dan prej.

Promptno zlato je dodalo 0,1 odstotka na 1936,09 ameriškega dolarja za unčo. Terminske pogodbe za ameriško zlato so pridobile 0,10 odstotka na 1.933,90 ameriškega dolarja za unčo.

vir Foto: Pexels Portal24