Azijske delnice rastejo, dolar zaradi inflacije utrpel izgube

Foto: Pexels

Azijske delnice rastejo, dolar zaradi inflacije utrpel izgube

Azijske delnice in obveznice so se okrepile, dolar je medtem utrpel hude izgube. Presenetljivo nizka inflacija v ZDA je namreč spodbudila špekulacije, da je na vidiku konec cikla zaostrovanj po pandemiji.

Vlagatelji za namige o tem, kako je drugo največje gospodarstvo na svetu po vrsti razočaranih gospodarskih objav, iščejo tudi podatke o kitajski trgovin. Izvoz se je v prvi polovici leta povečal za 3,7 odstotka v juanih. Uvoz je ostal večinoma nespremenjen.

MSCI indeks je zrasel za 1,5 odstotka. Podprt je bil z 2,1-odstotnim skokom hongkonškega indeksa Hang Seng in 1,4-odstotnim porastom avstralskih delnic z velikimi viri. Tudi japonski Nikkei je napredoval, in sicer za 1,2 odstotka.

Kitajski tehnološki velikani, ki kotirajo na borzi v Hongkongu, so se v zgodnjem trgovanju okrepili za 3 odstotke. Premier Li Qiang je pozval podjetja, naj podprejo upočasnjeno gospodarstvo, kar je dodalo znake, da je dolgoletnega zatiranja sektorja konec.

Čez noč je zelo gledano poročilo o potrošniški inflaciji v ZDA zagotovilo boljše novice, kot so pričakovali trgi. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) se je junija v primerjavi z letom prej zvišal za 3 odstotke, kar je pod pričakovanji za 3,1-odstotno rast in precejšnjo razliko od 9,1 odstotka v istem mesecu lani. Osnovna inflacija je prav tako pokazala močnejšo upočasnitev od pričakovane.

Wall Street

Wall Street se je razveselil, saj je Nasdaq zrasel za 1,2 odstotka, indeks S&P 500 pa je pridobil 0,7 odstotka.

Terminske pogodbe dejansko še vedno pomenijo 94-odstotno verjetnost dviga FED obrestnih mer za četrtino točke. Tveganje novega dviga septembra na 13,2 odstotka z 22,3 odstotka dan prej, glede na CME FedWatch Tool pa je manjše. Prav tako so se pri znižanju obrestnih mer za leto 2024 premaknili na ceno za 125 bazičnih točk.

Obveznice so si oddahnile po padcu prejšnji teden, zaradi katerega so se globalni donosi močno zvišali. Donos desetletne zakladnice je v Aziji znašal 3,8534 odstotka, potem ko je čez noč padel za 12 bazičnih točk (bps) in se v petek znižal s sedemmesečnega vrha 4,0940 odstotka.

Na obrestno mero občutljivi dvoletni donosi so se v Aziji malo spremenili pri 4,7272 odstotka, potem ko so čez noč padli za 15 bazičnih točk. To je pripeljalo do strmejše krivulje donosa.

Valute, nafta, zlato

Ameriški dolar je padel na novo 15-mesečno najnižjo vrednost v primerjavi s svojimi glavnimi vrednostnimi papirji, kar je zmanjšalo pritisk na valute nastajajočih trgov in oblikovalcem azijskih politik dalo več možnosti za ublažitev denarne politike. Evro se je v četrtek dotaknil novega 15-mesečnega vrha pri 1,1144 dolarja, potem ko je čez noč zrasel za 1,1 odstotka. Japonski jen, ki je bil pod ogromnim prodajnim pritiskom zaradi izjemno enostavne denarne naravnanosti Japonske, je pridobil 6 jenov za dolar in je bil nazadnje pri 138,26 za dolar.

Cene nafte so se zaradi mehkega ameriškega dolarja ustalile blizu najvišje vrednosti v zadnjih dveh mesecih. Terminske pogodbe za nafto Brent so se podražile za 0,2 odstotka na 80,29 dolarja za sod, terminske pogodbe za ameriško surovo nafto West Texas Intermediate pa za 0,2 odstotka na 75,88 dolarja.

Cene zlata so ostale nespremenjene pri 1957,09 dolarja za unčo.

vir Foto: Pixabay Portal24