Azijske delnice rastejo, donosi obveznic padajo

Foto: Portal24 (AI)

Azijske delnice rastejo, donosi obveznic padajo

Azijske delnice so v sredo pridobile, saj so se stave na višanje obrestnih mer med glavnimi centralnimi bankami po svetu povečale, medtem ko so donosi obveznic še naprej zniževali. Donosi japonskih državnih obveznic so dosegli najnižjo raven od sredine avgusta, medtem ko so se donosi ameriških državnih obveznic gibali blizu trimesečnega dna.

Surova nafta je padla na skoraj petmesečno dno, medtem ko so plemenite kovine ostale nespremenjene, potem ko so padle z najvišje vrednosti vseh časov. Cena bitcoina se je trgovala tik pod 44.000 dolarji, potem ko je ta teden dosegla najvišjo vrednost v 20 mesecih.

Donosi 10-letnih državnih obveznic ZDA so ostali nespremenjeni pri okoli 4,186 odstotka, potem ko so se v torek dotaknili 4,163 odstotka. Ohlajajoči podatki o trgu dela so utrdili mnenje, da je Federal Reserve končal z dvigovanjem obrestnih mer, pri čemer so stave na prvo znižanje do marca zdaj na približno 64 odstotkov, po orodju FedWatch skupine CME.

Referenčni donosi japonskih državnih obveznic so zdrsnili v naklonjenosti in dosegli najnižjo vrednost od 16. avgusta pri 0,62 odstotka. Nižji stroški izposojanja so spodbudili delniške trge, pri čemer so velika tehnološka podjetja imela posebno korist.

Japonski Nikkei je zrasel za 1,6 odstotka in se odbil od torkove najnižje vrednosti sredi novembra. Avstralska referenčna vrednost delnic je poskočila za 1,4 odstotka. Južnokorejski KOSPI je dodal 0,56 odstotka.

ZDA

Tudi terminske pogodbe na delnice v ZDA so kazale višje, saj je tehnološko zahteven Nasdaq pokazal 0,4-odstotno rast po 0,31-odstotnem dvigu denarnega indeksa čez noč. Terminske pogodbe S&P 500 so se dvignile za 0,26 odstotka, potem ko je denarni indeks v torek končal nespremenjen.

Čez noč so bili podatki o delovnih mestih v ZDA nižji od pričakovanj, vendar so skupaj z zanesljivimi podatki o storitvah prispevali k pripovedi o mehkem pristanku gospodarstva, ko se Federal Reserve preusmerja k monetarnemu sproščanju, pravijo analitiki.

“Razprodaja donosov po vsej krivulji je močan dokaz intenzivne osredotočenosti trga na podatke o trgu dela tega tedna,” je dejal analitik IG Tony Sycamore. Za Nasdaq je dodal, “čeprav ostajamo optimistični do konca leta, ne razmišljamo o odpiranju novih dolgih borz na teh ravneh.” Priporočil je nakupovanje ob padcih.

Kitajske delnice so bile v sredo slabše, razpoloženje pa je bilo krhko, potem ko je bonitetna agencija Moody’s opozorila na znižanje bonitetne ocene Kitajske. Hongkonški Hang Seng je zrasel za 0,41 odstotka, podprt predvsem z dvigom tehnologije.

Modri žetoni celinske Kitajske so ostali nespremenjeni. Ker so trgi skoraj gotovo, da bo naslednja poteza Feda rez, sta preklicana retorika uradnikov Evropske centralne banke čez noč in odločitev avstralske centralne banke, da ohrani politiko nespremenjeno v torek, podžgala stave za najvišje svetovne obrestne mere. Pričakuje se, da bo kanadska centralna banka pozneje v sredo sprejela zadržano držo.

Valute, nafta, bitcoin

To je podprlo odboj ameriške valute s skoraj štirimesečnega dna prejšnjega tedna v primerjavi z glavnimi podobnimi valutami, pri čemer je indeks ameriškega dolarja v sredo stabilen pri okoli 103,95 v primerjavi z najnižjo vrednostjo 102,46 pred tednom dni.

“Ameriški dolar je oslabel, ko je bilo videti, da Federal Reserve zmanjšuje, medtem ko so druge centralne banke vztrajale,” je dejal James Kniveton, višji trgovec s podjetji FX pri Convera v Melbournu. “Zdi se, da se bo to zdaj spremenilo in druge centralne banke sledijo zgledu FED-a.”

Dolar je dodal 0,08 odstotka na 147,265 jena, medtem ko se je evro malo spremenil pri 1,07935 dolarja. Zlato je bilo nespremenjeno malo pod 2.020 dolarji in je lovilo sapo po skoku na rekordnih 2.135,40 dolarjev v ponedeljek. Bitcoin je bil stabilen pri okoli 43.850 dolarjev, potem ko je čez noč dosegel 44.490 dolarjev, podprt s pričakovanji znižanja obrestne mere FED-a in špekulacijami, da bodo ameriški regulatorji kmalu odobrili promptne bitcoin sklade, s katerimi se trguje na borzi.

Nafta se je v sredo dodatno znižala, obremenjena s slabšimi obeti glede povpraševanja s Kitajske in dvomi o vplivu rezov OPEC. Terminske pogodbe za nafto Brent so padle za 8 centov ali 0,1 odstotka na 77,12 dolarja za sod. Terminske pogodbe za ameriško nafto pa so WTI padle za 13 centov ali 0,2 odstotka na 72,19 dolarja za sod. Obe referenčni vrednosti sta se zaključili na najnižji ravni od 6. julija prejšnje seje.

vir; Foto: Portal24