Azijske delnice rastejo, višje tudi Wall Street

Delniški trgi [Foto: Pixabay]

Azijske delnice rastejo, višje tudi Wall Street

Azijske delnice so se v torek dvignile, vlagatelji pa so čakali na množico gospodarskih podatkov, dobičke podjetij in politično srečanje ameriške centralne banke. Jen je bil nekoliko šibkejši dan po domnevni intervenciji. MSCI indeks bil višji za 0,36 odstotka, kar je predvideno za skoraj 1-odstotno rast v mesecu, kar je že tretji zaporedni mesec rasti. Nikkei je, ko se je Japonska po ponedeljkovem prazniku ponovno odprla, višje za 1 odtstotek.

Kitajske delnice so v zgodnjem trgovanju beležile mešane rezultate. Indeks modrih čipov CSI300 se je umiril za 0,07 odstotka, medtem ko je indeks Hang Seng iz Hongkonga dosegel rast za 0,5 odstotka.

Pričakuje se, da bodo tekom tedna objavljeni pomembni gospodarski podatki, vključno z evropsko inflacijo in poročili o trgu dela iz ZDA. Vse oči so uprte v ameriško centralno banko (Federal Reserve), ki bo imela dvodnevno srečanje, na katerem se pričakuje, da bo vztrajala pri trenutni obrestni meri, a z možnim ostrejšim tonom v svojem sporočilu.

Japonski jen je bil po nedavnih nihanjih, ki so vključevala hitro okrevanje na 154,40 za dolar s prejšnjih 34-letnih najnižjih vrednosti 160,245 v središču pozornosti. Trgovci so nakazovali možnost intervencije japonskih oblasti, ki naj bi kupovale jen, da bi ga podprle. V torek je jen oslabel za 0,38 odstotka, s čimer je dosegel vrednost 156,92 za dolar.

Odziv

Masato Kanda, japonski najvišji diplomat za valuto, je poudaril, da so oblasti pripravljene ukrepati na deviznih trgih 24 ur na dan, čeprav ni želel potrditi, ali je finančno ministrstvo v ponedeljek posredovalo. Medtem, Vasu Menon iz OCBC je opozoril, da intervencija sama po sebi morda ne bo dovolj za obrat trenda padca jena, ki je delno posledica velike razlike v obrestnih merah med Japonsko in ZDA.

V ZDA se obrestne mere dvigujejo, medtem ko so japonske ostale blizu ničle, kar povzroča preusmerjanje denarja iz jena v sredstva z višjim donosom. Trgovci zdaj ocenjujejo, da bi lahko v letu 2024 prišlo do znižanja obrestnih mer za 35 bazičnih točk, kar je precej manj od 150 bazičnih točk, kolikor je bilo ocenjeno na začetku leta.

Gibanja na ameriškem trgu

Ameriške delnice so se v ponedeljek dvignile, vodilni pa sta bili podjetji Tesla in Apple, kar kaže na pričakovanja vlagateljev glede rezultatov prihajajočega političnega sestanka Federal Reserve. Spreminjajoča se pričakovanja obrestnih mer so prav tako dvignila donosnost ameriških državnih obveznic in okrepila dolar, ki je aprila dosegel več kot 1-odstotno rast, v celotnem letu pa več kot 4-odstotno.

Naftni trg je zabeležil rahel padec. Ameriška nafta je padla za 0,18 odstotka na 82,48 USD za sod, medtem ko je cena Brenta znašala 88,31 USD, kar je 0,1 odstotka manj. Cena zlata je ostala nespremenjena na 2.334,79 USD za unčo, kar dodatno priča o trenutni stabilnosti na trgu plemenitih kovin.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay