Azijske delnice rastejo na pozitivnih kitajskih podatkih

Foto: Freepik

Azijske delnice rastejo na pozitivnih kitajskih podatkih

Na finančnih trgih je bilo v ponedeljek opaziti optimizem, saj so azijske delnice po presenetljivo pozitivnih ekonomskih podatkih iz Kitajske zabeležile rast. Vlagatelji so se pripravljali na teden poln sestankov centralnih bank po vsem svetu, ki bi lahko nakazovali spremembe v monetarni politiki, vključno z možnim koncem politike “brezplačnega denarja” na Japonskem in počasnejšim tempom zniževanja obrestnih mer v Združenih državah Amerike.

Peking je sporočil, da se je industrijska proizvodnja v prvi dveh mesecih letošnjega leta povečala za 7 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, medtem ko je prodaja na drobno porasla za 5,5 odstotka. Kljub tem pozitivnim številkam pa je sektor nepremičnin še vedno razlog za skrb, saj so naložbe v nepremičnine na letni ravni upadle za 9 odstotkov, kar kaže na potrebo po nadaljnji politični podpori.

Ta teden se bo sestalo več centralnih bank, vključno z bankami v ZDA, Japonski, Združenem kraljestvu, Švici, Norveški, Avstraliji, Indoneziji, Tajvanu, Turčiji, Braziliji in Mehiki. Čeprav se pričakuje, da bo večina ohranila obstoječe obrestne mere, trgi ostajajo napeti zaradi možnosti presenečenj.

Posebna pozornost za Japonsko

Posebno pozornost priteguje Japonska, kjer se špekulira, da bi Banka Japonske lahko končala svojo osemletno politiko negativnih obrestnih mer. To namigovanje je dodatno podprla novica, da so velika japonska podjetja odobrila največje povišanje plač v zadnjih 33 letih. Čeprav obstaja možnost, da bo Banka Japonske odločitev preložila na april, ko bo objavila posodobljene gospodarske napovedi, trgi pričakujejo zelo počasno povišanje obrestnih mer.

V odziv na potencialno nestabilnost trga je Banka Japonske napovedala nenačrtovano operacijo odkupa obveznic. Ta poteza je sledila padcu jena in rasti dolarja na 149,20 jena. Evro je medtem oslabel proti dolarju.

Na japonskem trgu je Nikkei pridobil 2 odstotka po prejšnjem tedenskem padcu, medtem ko je MSCI indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske pridobil 0,1 odstotka. Kitajski modri žetoni so se okrepili za 0,4 odstotka. Evropski in ameriški terminski indeksi pa so bili relativno nespremenjeni.

Glede na prihajajoči sestanek ameriške centralne banke Federal Reserve (FED) se napetost povečuje. Trgi pričakujejo, da bo FED obdržal obrestne mere na trenutni ravni, vendar obstaja možnost, da bi višja in daljša inflacija vplivala na napovedi politik. Pričakuje se, da bo FED razpravljal o upočasnitvi prodaje svojih obveznic, kar bi lahko nudilo podporo trgu v luči visoke inflacije.

Zasedanje Bank of England bo potekalo v četrtek, kjer se pričakuje ohranitev obrestnih mer, medtem ko bi lahko Švicarska nacionalna banka presenetila s spremembo svoje politike.

Medtem so cene nafte zabeležile rast po pozitivnih napovedih Mednarodne agencije za energijo glede povpraševanja po nafti in nejasnih obetih glede ponudbe zaradi napadov na ruske rafinerije. Brent se je podražil na 85,56 dolarja za sod, ameriška nafta pa na 81,29 dolarja za sod.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik