Azijske delnice so se danes dvignile. Rast je spodbudilo zvišanje na Wall Streetu. Skrbi, da bo agresivno zaostrovanje politike centralne banke zadušilo svetovno rast in povečalo tveganje stagflacije, pa je to rast zadržalo.

Svetovna banka je v torek zmanjšala svojo napoved svetovne rasti za leto 2022 skoraj za tretjino, na 2,9 %. Ameriške delnice so se kljub temu dvignile in že drugi dan zapored končale višje, kar je okrepilo pozitivno razpoloženje v Aziji.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske MSCI, se je povečal za 1,15 %. Tako je povrnil večino izgub s prejšnjega trgovanja. Japonski indeks Nikkei 225 je zrasel za 1 %.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 se je zvišal za 0,72.

Evropska centralna banka se bo sestala v četrtek. Trgi pričakujejo, da bo za hitro zvišanje obrestnih mer postavila vsaj temelje, ali pa bo začela z majhnim dvigom

Kitajske delnice so bile podprte z upanjem, da se njeno gospodarstvo vrača na pravo pot. Stroge omejitve  COVID-19 se namreč sproščajo. Hongkonški indeks Hang Seng se je zvišal za 1,22 %. Kitajski referenčni indeks CSI300 pa se je povečal za 0,47 %.

V valutah je jen v primerjavi z dolarjem dosegel novo 20-letno najnižjo vrednost. Jen je na  133 za dolar. Tako je zdrsnil na sedemletno najnižjo vrednost tudi proti evru.

Ameriška centralna banka Federal Reserve naj bi prihodnji teden in ponovno julija zvišala svojo referenčno obrestno mero za 50 bazičnih točk.

Referenčni 10-letni donos v ZDA je znašal 2,992 % in se znižal s štiritedenskega najvišjega 3,064 %.

Prometno zlato XAU= se je znižalo za 0,18 % na 1.849,1 dolarja za unčo.

Vir: Reuters

Foto: Gettyimages