Azijske delnice sledijo rasti na Wall Streetu

Azijske delnice so v petek sledile rasti terminskih cen na Wall Streetu, saj je Amazon z zaslužki zagotovil nekaj dobrodošle olajšave. Medtem so obveznice uspele vzdrževati rast ob znakih, da se inflacija v ZDA umirja.

Vse oči so bile kasneje v seji uprte v podatke iz ZDA, ki bi lahko pokazali, da se je osnovna inflacija septembra povečala za 0,3 odstotka na mesečni ravni, kar je letno stopnjo znižalo na 3,7 odstotka s 3,9 odstotka pred mesecem dni.

Evropska centralna banka po pričakovanjih pustila obrestne mere nespremenjene, zaradi česar je evro za kratek čas padel na najnižjo raven v zadnjih dveh tednih. Z dolarjem se trguje nad kritično ravnjo 150 jenov. Trgovci so pri slednjem previdni zaradi kakršnih koli znakov posredovanja pred torkovim sestankom centralne banke Japonske.

Terminske pogodbe S&P 500 so zrasle za 0,4 odstotka. Terminske pogodbe za Nasdaq pa so se okrepile za 0,7 odstotka, kar je posledica 5-odstotnega skoka delnic Amazona. V izjavi po zaprtju v ZDA je tehnološki velikan napovedal večjo prodajo v praznični sezoni in stabilizacijo svojega poslovanja v oblaku.

MSCI indeks je v petek poskočil za 0,6 odstotka. Dan prej je indeks dosegel novo 11-mesečno dno. Je pa na dobri tedenski izgubi v višini 1,2 odstotka.

Tokijski indeks Nikkei je zrasel za 1 odstotek, vendar je še vedno padel za 1,2 odstotka v tednu. Kitajski blue chips je bil nespremenjen. Hongkonški indeks Hang Seng je zrasel za 1 odstotek.

ZDA

Ameriški podatki so čez noč potrdili prožno gospodarstvo z umirjanjem inflacije, kar je okrepilo upanje na mehak pristanek. Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju zraslo za skoraj 5 odstotkov, vendar se od tu pričakuje upočasnitev.

“Ameriško gospodarstvo je ponovno presenetilo navzgor, saj se je ameriški BDP v tretjem četrtletju 2023 pospešil,” je dejal Nathaniel Casey. Casay je naložbeni strateg pri podjetju za upravljanje premoženja Evelyn Partners.

“Ker pa naraščajoči realni donosi še naprej povečujejo pritisk na realno gospodarstvo, bi moralo posledično zaviranje potrošnje začeti zavirati ameriško gospodarstvo v prihodnjih četrtletjih,” je dodal Casay.

Veliko pozornosti je bilo namenjene osnovni inflaciji, ki se je v zadnjem četrtletju občutno umirila. Slednje je spodbudilo upanje, da bodo pozorno spremljani izdatki za osebno potrošnjo v ZDA (PCE) za september v petek, verjetno presenetili tudi na negativni strani.

Goldman Sachs je znižal svoje napovedi za mesečno osrednjo PCE za 1 točko na 0,27 odstotka. Glavno oceno PCE je znižal za 1 točko na 0,33 odstotka.

CME FedTool je pokazal, da je bila vsaka verjetnost za dvig obrestne mere v novembru izbrisana, trgovci pa so stave za decembrski dvig znižali na 19,8 odstotka v primerjavi z 29,3 odstotka dan prej. Znižanje obrestnih mer prihodnje leto naj bi znašalo približno 70 bazičnih točk.

Valute, zlato, nafta

Primerjalna donosnost 10-letnih zakladnih zapisov se je povečala za 2 točki na 4,8657 odstotka, potem ko se je čez noč znižala za 10 točk. V ponedeljek je prvič po 16 letih presegel 5 odstotkov.

Jen je čez noč dosegel novo najnižjo vrednost v enem letu pri 150,77 za dolar in nazadnje pri 150,31. Ni bil daleč od najnižje vrednosti v treh desetletjih pri 151,94. Slednje se je jen dotaknil oktobra lani, zaradi česar so japonske oblasti posredovale na valutnem trgu. Špekulacije, da bi lahko BOJ zvišala obstoječo zgornjo mejo donosa na svojem zasedanju naslednji teden, prav tako držijo trgovce na trnih.

Cene zlata so ostale nespremenjene pri 1.985,79 USD za unčo, kar je nedaleč od 2-1/2 mesečne najvišje vrednosti 1.997,09 USD, ki je bila dosežena v začetku tega meseca, saj so vlagatelji med trajajočim konfliktom na Bližnjem vzhodu iskali varna sredstva.

Cene nafte so bile v petek višje in so se ponovno okrepile, potem ko so v prejšnji seji padle za več kot 2 dolarja za sod. Vendar pa so nastavljeni na prvi tedenski padec v treh tednih, saj se geopolitična premija, ki temelji na strahu, da bi se lahko konflikt med Izraelom in Gazo razširil in motil dobavo nafte, umiri. Terminske pogodbe za surovo nafto Brent so se povzpele za 0,5 odstotka na 88,38 dolarja za sod. Ameriška West Texas Intermediate je bila pri 83,58 dolarja za sod, kar je 0,4 odstotka več.

vir

Foto: Portal24