Azijske delnice danes četrtletje zaključujejo slabo. Kriv pa je strah, da bo zdravljenje inflacije s strani centralnih bank na koncu povzročilo slabost svetovnemu gospodarstvu.

S&P 500 indeks je v tem četrtletju izgubil skoraj 16 odstotkov, kar je najslabši rezultat od začetka pandemije. Nasdaq je nižji za 21 odstotkov.

Danes zjutraj so terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaqa padle za 0,3 odstotka.

MSCI indeks je nižji še za 0,4 odstotka, s čimer so izgube v četrtletju dosegle 10 odstotkov.

Nikkei je padel za 0,8 odstotka. Padec Nikkeia v tem četrtletju je razmeroma skromen in sicer pri 4 odstotkih. Nikkei se za skromen padec lahko zahvali šibkemu jenu in vztrajni zavezanosti Banke Japonske k učinkovitim rešitvam.

Kitajski “blue chips” so pridobili 0,6 odstotka.

Tečaj evra je pri 1,0442  evra za dolar. V preteklem četrtletju je do zdaj izgubil 5,6 odstotka, a ostaja tik nad najnižjo vrednostjo 1,0348 evra za dolar, ki jo je dosegel maja.

Jen je v še slabšem stanju, dolar je v tem četrtletju namreč pridobil več kot 12 odstotka. Dolar je vreden 136,70 jena in je dosegel najvišjo vrednost po letu 1998.

Naraščajoče obrestne mere in visok dolar nista bila dobra za nedonosno zlato, ki se je obtičalo pri 1818 dolarja za unčo.  V tem četrtletju je zlato izgubilo 6 odstotkov.

Cene nafte so danes ne zaradi zaskrbljenosti glede nenavadnega upočasnitve povpraševanja po bencinu v ZDA, čeprav svetovna zaloga ostaja tesna, nespremenjene.

VIR

Foto: Admiral-Markets