Azijske delnice stabilne, cene zlata in nafte višje

Foto: Pexels

Azijske delnice stabilne, cene zlata in nafte višje

Azijske delnice so se po nizu pozitivnih gospodarskih poročil in političnih intervencij umirile. V ospredju zanimanja svetovnih trgov je bil predvsem kitajski uvoz, ki je aprila zabeležil presenetljivo rast, kažejo podatki kitajske carine. Rast uvoza za 8,4 odstotka glede na preteklo leto je močno presegla pričakovanja analitikov, ki so napovedovali rast za 4,8 odstotka. To je znak, da se domače povpraševanje v drugem največjem gospodarstvu sveta krepi, kar daje upanje za stabilizacijo regije.

Obenem je rast izvoza dosegla napovedi. Omenjeno kaže na ohranjanje stabilnosti v zunanjetrgovinskih razmerah Kitajske. To je imelo pozitivni vpliv na kitajske delniške trge, saj so indeksi CSI 300 in Hang Seng zabeležili rast za 1 odstotek oziroma 1,2 odstotka. Japonski indeks Nikkei je prav tako beležil rast, in sicer za 0,5 odstotka.

Valutne intervencije in politike

Poleg gospodarskih podatkov je na stabilizacijo v regiji vplivalo tudi dogajanje na valutnih trgih. Japonski jen se je po treh dneh padanja stabiliziral. Japonska je namreč nakazala možnost nadaljnjih valutnih intervencij. Masato Kanda, visoki japonski valutni diplomat, je izjavil, da za intervencije “ni omejitev za rezerve”, kar je trgovce držalo na trnih in prispevalo k stabilizaciji jena.

Pozornost vlagateljev se preusmerja tudi na centralne banke, zlasti na Banko Anglije. Slednja naj bi kasneje danes sporočila svojo odločitev o obrestnih merah. Pričakovanja so usmerjena v možno znižanje obrestnih mer, po vzoru švedske centralne banke Riksbank, ki je čez noč znižala svoje obrestne mere. To odstopanje od politike ameriške centralne banke Federal Reserve ponuja zanimiv vpogled v trenutne ekonomske strategije.

Medtem ko so delniški trgi kazali znake stabilizacije, so bili donosi na ameriške zakladne vrednostne papirje relativno nespremenjeni, kar kaže na previdnost vlagateljev pred objavo poročila o inflaciji v ZDA, ki bo izšlo naslednjo sredo. Ta podatek bo ključen za razumevanje nadaljnjih korakov Federal Reserve glede obrestnih mer, še posebej po treh zaporednih presenečenjih navzgor.

Cene surovin

Cene nafte so se v četrtek zvišale, potem ko so se v prejšnjih sejah znižale na dvomesečno dno. Brent nafta je zrasla za 0,4 odstotka na 83,91 dolarja za sod, medtem ko je ameriška nafta pridobila 0,5 odstotka in se podražila na 79,40 dolarja za sod. Tudi cena zlata je bila višja, za 0,1 odstotka, kar je ceno povišalo na 2.311,23 dolarja za unčo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels