Azijske delnice stabilno, pozornost usmerjena na ameriško inflacijo

Foto: Portal24 (AI)

Azijske delnice stabilno, pozornost usmerjena na ameriško inflacijo

Azijske delnice stabilno, pozornost usmerjena na ameriško inflacijo ključne podatke o inflaciji v ZDA. MSCI indeks je ostal stabilen in beležil tedensko rast za 2 odstotka. Trgovanje je bilo manjše zaradi počitnic v Avstraliji.

Kitajske delnice so zabeležile pozitivno rast, saj je politična podpora iz Pekinga povrnila zaupanje vlagateljev in preprečila nadaljnje padce na delniškem trgu. Indeks modrih čipov (.CSI300) je zrasel za 0,03 odstotka. Shanghai Composite je zabeležil 0,3-odstotno rast. Slednje kaže na potencialno 3-odstotno tedensko rast, največjo od julija 2023.

Hongkonški indeks Hang Seng je kljub padcu za 0,41 odstotka še vedno beležil več kot 5-odstotno rast v tednu, kar je njegov najboljši rezultat od julija prejšnjega leta. Kitajska centralna banka je v sredo napovedala zmanjšanje bančnih rezerv. Poteza bo v bančni sistem vložilo približno 140 milijard dolarjev, v poskusu podpore gospodarskemu okrevanju.

Previdnost glede Kitajske

Vlagatelji ostajajo previdni glede Kitajske, saj se kažejo znaki prodaje, predvsem zaradi zapiranja skladov in negotovosti v zvezi s politiko Pekinga na trgih. John Pinkel, partner in portfeljski menedžer pri Indus Capital, opozarja na to previdnost in opaža nekatero obupanje vlagateljev na tem trgu.

Japonski indeks Nikkei je padel za 1 odstotek, umikajoč se s 34-letnih najvišjih vrednosti, doseženih prejšnji teden. Takrat si se pojavile govorice o morebitni opustitvi ogromnih spodbud s strani japonske centralne banke (BOJ). Sestanek BOJ decembra je pokazal, da razpravljajo o časovnem razporedu izstopa iz svoje ohlapne monetarne politike in morebitnem dvigu obrestnih mer.

V Evropi so oblikovalci politik Evropske centralne banke (ECB) ohranili obrestne mere nespremenjene, vendar se kažejo znaki odprtosti za znižanje obrestnih mer v prihodnosti, če podatki potrdijo, da je inflacija obvladana.

Na ameriškem trgu so vlagatelji pozorno spremljali objavo indeksa cen izdatkov za osebno potrošnjo (PCE), pri čemer se pričakuje dvig centralnega indeksa za inflacijo Federal Reserve na 3 odstotke na letni ravni. Ameriško gospodarstvo je v četrtem četrtletju raslo hitreje, kot je bilo pričakovano, s čimer se je izognilo recesiji.

Valute, nafta, zlato

Donosnost 10-letnih ameriških državnih obveznic se je nekoliko znižala, kar je posledica zmanjševanja inflacijskega pritiska. Ameriški dolar pridobil moč ob močnih podatkih o BDP. Slednje pa je povzročilo 0,07-odstotno znižanje funta na 1,2702 dolarja. Avstralski dolar je izgubil 0,05 odstotka vrednosti, padel je na 0,6582 dolarja.

Cene nafte so se rahlo znižale. V prejšnji seji so se ustalile približno 3 odstotke višje, saj napetosti v Rdečem morju še naprej predstavljajo grožnjo svetovni trgovini. Terminske pogodbe za nafto brent so padle za 0,4 odstotka in so na 82,11 dolarja za sod. Ameriška surova nafta se je znižala za 0,57 odstotka, padajoča na 76,92 dolarja za sod.

Zlato ostaja stabilno in je bilo nazadnje 2021,50 dolarja za unčo. Tržni opazovalci ostajajo pozorni na gibanja na teh ključnih trgih v luči globalnih ekonomskih in geopolitičnih dogajanj.

vir; Foto: Portal24 (AI)