Azijske delnice umirjene pred ključnimi podatki o inflaciji ZDA

Azijske delnice so bile danes umirjene. Wall Street je sicer čez noč zanihal, trgi pa se pripravljajo na ključne podatke o inflaciji v ZDA. Skok cen nafte je spodbudil zaskrbljenost zaradi vztrajnih cenovnih pritiskov, kar je zapletlo obete glede obrestnih mer. Evro se je dvignil, potem ko je Reuters poročal, da Evropska centralna banka (ECB) pričakuje, da bo inflacija v svojih posodobljenih napovedih naslednje leto ostala nad tremi odstotki, kar je precej nad ciljem dveh odstotkov. MSCI indeks je ostal nespremenjen.

Nikkei je padel za 0,2 odstotka.

Avstralske delnice so izgubile 0,7 odstotka.

Kitajski modri žetoni (.CSI300) so ostali nespremenjeni.

Hongkonški indeks Hang Seng se je dvignil za 0,6 odstotka.

Inflacija v ZDA

V ospredju je ključno poročilo o indeksu cen življenjskih potrebščin (CPI) v ZDA, ki se pričakuje in bi moralo dodatno osvetliti obete glede inflacije in zagotoviti nekaj jasnosti glede tega, ali je Federal Reserve končala z zaostrovanjem. “To, kar se dogaja z nafto in skupno inflacijo, je še prezgodaj, da bi FED signaliziral vse jasno v zvezi s tveganji postopnega zaostrovanja,” je dejal Ray Attrill, valutni strateg pri National Australia Bank.

Cene nafte so še naprej rasle, pri čemer so se terminske pogodbe za brent surovo nafto ustalile pri 92,24 dolarja za sod. Na Wall Streetu je S&P 500 čez noč padel za 0,6 odstotka. Nasdaq je nižje za en odstotek. Dow Jones pa je ostal večinoma nespremenjen. Apple je padel za 1,8 odstotka po predstavitvi novih iPhonov. Apple sicer ni zvišal cen, saj se sooča z globalno prenasičenostjo pametnih telefonov. Delnice Oracle pa so padle za več kot 13 odstotkov po napovedi nižjega prihodka v tekočem četrtletju.

Evro se je okrepil in je na 1,0765 dolarja, ameriški dolar pa je povrnil nekaj svojih nedavnih izgub na jenu za 0,2 odstotka na 147,35 jena, potem ko so komentarji glavnega japonskega centralnega bankirja o morebitnem predčasnem izstopu iz politike negativnih obrestnih mer povzročili skokovito rast jena. Donosi zakladnice ZDA so se povzpeli višje, pri čemer je dvoletni zapis dosegel 5,0264 odstotka v primerjavi z zaprtjem v ZDA pri 5,005 odstotka.

Cena zlata je ostala nespremenjena pri 1.912,85 USD za unčo.

Foto: Pixabay

Portal24