Azijske delnice v tednu centralnih bank začele previdno

Foto: Pixabay

Azijske delnice v tednu centralnih bank začele previdno

V ponedeljek so azijske delnice v tednu, polnem srečanj centralnih bank, vključno s Federal Reserve in Bank of Japan, katerih odločitve bodo natančno spremljane zaradi pričakovanj glede globalnih obrestnih mer, začele previdno. Terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaq so se v zgodnji Aziji povišale za 0,2 odstotka. MSCI indeks padel za 0,1 odstotka, prejšnji teden je sicer pridobil 1,2 odstotka. Japonski Nikkei je bil zaradi praznika zaprt.

Izboljšano razpoloženje v Aziji

Razpoloženje v Aziji se je pred kratkim izboljšalo, potem ko so novice o povečani politični podpori iz Pekinga in boljših kitajskih podatkih od pričakovanih nakazale, da bi lahko upočasnitev drugega največjega gospodarstva na svetu že minila. Vendar pa je stres v nepremičninskem sektorju ostal, s strahom, da se širi na finančni sistem. Kitajsko skrbniško podjetje Zhongrong International Trust Co je sporočilo, da ni moglo pravočasno izvesti plačil za nekatere skrbniške izdelke.

Osredotočenje na centralne banke

Ta teden bodo globalne centralne banke v središču pozornosti, saj bo pet od desetih bank, ki nadzorujejo najpogosteje trgovane valute – vključno z ameriško Federal Reserve – organiziralo sestanke o določanju obrestnih mer. Trgi so popolnoma ocenjeni pred premorom Federal Reserve v sredo, zato bo poudarek na posodobljenih gospodarskih projekcijah in projekcijah obrestnih mer ter na besedah predsednika Jeromea Powella o prihodnosti.

Projekcije in pričakovanja

“Naslednje leto predvidevamo približno 80 bazičnih točk zmanjšanja,” je dejal Chris Weston, vodja raziskave pri Pepperstonu. “Teoretično bi moralo biti srečanje FOMC z nizko volatilnostjo, vendar je to tveganje, ki ga je treba obvladati.” Weston je dodal, da če bo Federal Reserve povečal projekcije obrestnih mer za leto 2024, bi to lahko povzročilo znižanje cen, kar bi povzročilo ponovno zanimanje za ameriški dolar in pritisk na delnice navzdol.

Pričakovanja za druge banke

V četrtek naj bi Bank of England dvignila referenčne stroške izposojanja na 5,5 odstotka. Švedska Riksbank pa naj bi dvignila za 25 bazičnih točk na 4 odstotke. Bank of Japan je ključni tvegani dogodek v petek, ko bodo trgi iskali znake, da bi se BOJ lahko oddaljila od svoje izjemno ohlapne politike hitreje, kot se je prej mislilo. Nedavne pripombe guvernerja Kazua Uede so namreč povzročile veliko višje donose.

Pritisk na Wall Street

Minuli petek je Wall Street končal krepko navzdol. Delavske akcije v ZDA so namreč vplivale na avtomobilske delnice, proizvajalci čipov pa so padli zaradi zaskrbljenosti glede šibkega povpraševanja potrošnikov. Naraščajoča donosnost državnih obveznic je pritiskala tudi na Amazon in druga rastoča podjetja z veliko kapitalsko kapitalizacijo.

Valutni trg in surovine

Na valutnih trgih je bil ameriški dolar še vedno močan blizu svojega šestmesečnega vrha pri 105,23 proti košarici glavnih valut. Evro si je v zgodnjem azijskem trgovanju opomogel za 0,1 odstotka na 1,0068 dolarja, prejšnji teden je padel na 3,5-mesečno najnižjo vrednost 1,0629 dolarja, ko je Evropska centralna banka naznanila, da bi se zvišanja obrestnih mer lahko končala.

Cene nafte so bile višje, terminske pogodbe za nafto Brent so se podražile za 0,1 odstotka na 94,01 dolarja za sod, terminske pogodbe za ameriško surovo nafto West Texas Intermediate pa za 0,2 odstotka na 90,97 dolarja.

Cena zlata je ostala nespremenjena pri 1923,33 dolarja za unčo.

vir Foto: Pixabay Portal24