Azijske delnice višje, jen po odločitvi BOJ-ja padel

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Azijske delnice višje, jen po odločitvi BOJ-ja padel

V petek, je japonski jen med volatilnim trgovanjem, močno padel. Banka Japonske (BOJ) je na zaključku dvodnevnega sestanka o denarni politiki namreč ohranila svojo ultra-sproščeno denarno politiko. BOJ ni spremenila svojih kratkoročnih obrestnih mer in je odstranila sklicevanje na specifične količine državnih obveznic, ki jih je mesečno nameravala kupovati. Japonski jen je dodatno oslabel in padel pod 156 proti dolarju, nazadnje beležen pri 156,04, kar pomeni 0,25 odstotka padec.

Pozornost se zdaj preusmerja na novinarsko konferenco guvernerja BOJ Kazua Uede, ki bo potekala kasneje v petek, od koder trg pričakuje dodatne podrobnosti o političnih smernicah banke. Strah pred možnim posegom Tokia za krepitev jena ostaja visok, saj je jen padel na najnižje večdesetletne vrednosti proti krepčajočemu se dolarju. Japonski finančni minister Shunichi Suzuki je izrazil zaskrbljenost zaradi negativnih učinkov šibkega jena in omenil nedavne agresivne posege vlade, ki pa so bili slabo učinkoviti.

Delniški trgi višje

Nasprotno od padca jena so azijski delniški trgi zabeležili rast. Nikkei indeks je narasel za 0,8 odstotka, indeks MSCI pa za 0,76 odstotka. Hang Seng indeks v Hongkongu je skočil za skoraj 2 odstotka, medtem ko so kitajski modri žetoni zrasli za 1,1 odstotka. Terminske cene ameriških delnic so po tem, ko so tehnološka podjetja Alphabet in Microsoft objavila četrtletne rezultate, ki so presegli pričakovanja Wall Streeta, poskošile. Pri slednjem so terminske pogodbe za Nasdaq napredovale za več kot 1 odstotek, terminske pogodbe za S&P 500 pa za 0,8 odstotka.

Na trgu surovin se je cena nafte Brent povečala za 0,35 odstotka na 89,32 dolarja za sod. Ameriška nafta je pridobila 0,3 odstotka in je na 83,81 dolarja za sod. Cena zlata je rahlo narasla za 0,05 odstotka na 2.332,91 dolarja za unčo.

Na širšem trgu vlagatelji prebavljajo posledice četrtkovih podatkov, ki so pokazali, da je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju raslo najpočasneje v skoraj dveh letih, čeprav se je inflacija pospešila. To je okrepilo pričakovanja, da Federalna rezervna banka (FED) ne bo znižala obrestnih mer pred septembrom. Rodrigo Catril, višji devizni strateg pri National Australia Bank, je opisal poročilo o BDP ZDA kot “najslabše iz obeh svetov” z nižjo rastjo od pričakovane in višjo inflacijo od pričakovane.

Pozornost trga se bo tekom dneva usmerila na prihajajoče objave podatkov o osrednjem indeksu cen PCE za marec, ki je preferirano merilo inflacije FED-a, in bi lahko ponudilo nadaljnje namige o obetih glede obrestnih mer v ZDA.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik