Azijske delnice višje, trgi ne pričakujejo dviga obrestnih mer

Foto: Pexels

Azijske delnice višje, trgi ne pričakujejo dviga obrestnih mer

Azijske delnice so se v četrtek zvišale. Trgovci so namreč ugotovili, da majhen dvig ameriške inflacije verjetno ne bo povzročilo dviga obrestnih mer, in se namesto tega osredotočili na prihajajoče srečanje Evropske centralne banke. MSCI indeks je na začetku trgovanja zrasel za 0,4 odstotka. Tokijski indeks Nikkei pa je narasel za 0,8 odstotka na najvišjo vrednost v enem tednu.

Podatki čez noč so pokazali, da so višje cene goriva avgusta zvišale skupne potrošniške cene v ZDA za največ v 14 mesecih, za letno stopnjo 3,7 odstotka, kar je bilo nekoliko nad pričakovanji. Kljub temu se je osnovna inflacija pričakovano upočasnila na letno 4,3 odstotka.

Glenn Yin, vodja raziskav in analiz pri AETOS Capital Group v Melbournu, je povedal: “Mislim, da so trgi glede na hitro rastoče svetovne cene energije v veliki meri pripravljeni na ponovni dvig inflacije.” Dodal je, da “se zdi, kot da težko pričakovana pavza FED naslednji teden odtehta dejstvo, da je inflacija narasla najhitreje v več kot enem letu.”

Terminske pogodbe FED-ovih skladov po podatkih o inflaciji niso pokazale skoraj nobene možnosti dviga obrestnih mer naslednji teden. Kaže pa na približno 45-odstotno možnost novega dviga do konca leta.

Poleg tega je Arm Holdings čez noč zagotovil vrednost 54,5 milijarde dolarjev, pri čemer je njegova IPO cena 51 dolarjev na delnico na vrhu navedenega razpona. Trgovanje se začne v četrtek.

V Aziji je indeks S&P 500 narasel za 0,1 odstotka, terminske pogodbe pa za 0,2 odstotka. Evropske vrednosti so bile nespremenjene. Gibanje delnic v Aziji je bilo večinoma skromno. Hang Seng se je povečal za 0,2 odstotka. Južnokorejski Kospi je višje za 0,9 odstotka, trgi celinske Kitajske pa so ostali nespremenjeni. Kitajske zaloge električnih vozil so padle, potem ko je EU napovedala preiskavo njihovih subvencij.

Evro podprt zaradi pričakovanj o zvišanju obrestnih mer ECB

Evro je bil ta teden podprt zaradi naraščajočih pričakovanj, da bo Evropska centralna banka v četrtek zvišala obrestne mere, čeprav analitiki opozarjajo, da se bo morda boril za nadaljnjo rast. Trgi se nagibajo k zvišanju, ki bi evropsko ključno obrestno mero dvignilo na rekordno najvišjo raven. Evro se je ta teden trgoval do 1,0770 dolarja.

Brent Donnelly iz Spectra Markets je dejal: “Bodisi ECB preseneti s tem, da ne pospeši, ali pa zagotovi zelo nenavaden dvig v poznem ciklu.” Dodal je, da “to ni rast evra.”

Na valutnih trgih je avstralski dolar spodbudil avgustovski porast zaposlovanja in se dvignil za približno 0,4 odstotka na 0,6440 USD. Pričakovanja glede obrestnih mer so se malo spremenila. Novozelandski dolar se je prav tako okrepil na 0,5941 dolarja, medtem ko je dolar zdrsnil za približno 0,2 odstotka in kupil 147,11 jena.

Jen je večinoma vrnil dobičke, dosežene po tem, ko je guverner japonske centralne banke Kazuo Ueda namignil na pogoje za konec negativnih kratkoročnih obrestnih mer, saj trgovci menijo, da bo kakršen koli izstop počasen in da bo vrzel z ameriškimi obrestnimi merami še vedno velika.

Kitajski juan je bil stabilen pri 7,2718 za dolar.

Padec cen nafte in nemir na trgih plina

Na blagovnih trgih je nafta padla, saj sta Savdska Arabija in Rusija podaljšali zmanjšanje proizvodnje do konca leta 2023. Terminske pogodbe za nafto Brent so se v treh mesecih zvišale za 30 odstotkov na 92,32 USD za sod.

Trgi plina so bili nemirni, saj so se začele stavke v proizvodnih projektih v Avstraliji, ki predstavljajo več kot 5 odstotkov svetovne ponudbe. Referenčne evropske cene plina čez noč so se zvišale za 6,5 odstotka.

V četrtek bodo objavljeni tudi podatki o prodaji na drobno v ZDA, trgi pa pričakujejo upočasnitev.

Foto: Pexels

Portal24