Azijske delnice višje, zlato doseglo novo rekordno vrednost

Foto: Freepik

Azijske delnice višje, zlato doseglo novo rekordno vrednost

V četrtek so azijske delnice pridobile na vrednosti, saj je možnost znižanja obrestnih mer v Združenih državah Amerike še vedno aktualna, kljub temu, da točen čas takšnega ukrepa ostaja nejasen. Japonski jen je izgubil vrednost proti vsem valutam razen ameriškemu dolarju, kar je dodatno spodbudilo rast delnic na Japonskem.

V ospredju dogajanja so bile tudi surovine, kjer je zlato doseglo nov rekordni znesek, in sicer 2302 USD za unčo, nafta petmesečni vrh 89,65 dolarjev za sod, baker pa 13-mesečni vrh, kar je povečalo vrednost delnic v sektorjih osnovnih materialov in energije. Te rasti so delno posledica motenj v dobavi in geopolitičnih napetosti, a odražajo tudi optimizem glede globalne gospodarske rasti, kar potrjujejo nedavne raziskave tovarn, zlasti iz Kitajske.

Analitiki pri JPMorgan so izpostavili, da stalno izboljšanje proizvodnih raziskav v zadnjem četrtletju kaže na izboljšanje gospodarske dinamike v prihodnjih mesecih. Globalno poslovno zaupanje se izboljšuje, kar je razvidno iz marčevskega globalnega proizvodnega indeksa PMI, ki se je premaknil še bolj v ekspanzivno območje.

MSCI indeks je zabeležil rast za 0,4 odstotka, čeprav so prazniki na Kitajskem vplivali na slabše trgovalne pogoje. Tokijski Nikkei je zabeležil skok za 1,5 odstotka, kar so dodatno podprli sektorji materialov, industrije in energije. V zgodnjem trgovanju so terminske pogodbe EUROSTOXX 50 in FTSE bile malo spremenjene. Terminske pogodbe na S&P 500 so porasle za 0,2 odstotka, na Nasdaq pa za 0,3 odstotka.

Obrestne mere v ZDA na poti do znižanja

Predsednik Federal Reserve, Jerome Powell, je ponovno potrdil, da so znižanja obrestnih mer v ZDA še vedno načrtovana za letos, čeprav bo točen čas odvisen od prihajajočih ekonomskih podatkov. Ta napoved je prišla v luči nedavnih raziskav, ki so pokazale padec indeksa plačanih cen v storitvenem sektorju v ZDA na najnižjo raven od marca 2020.

Ta novica je vplivala na tržna pričakovanja, pri čemer so terminske pogodbe FED skladov znižale možnost junijskega znižanja obrestne mere na 62 odstotkov s prejšnjih 74 odstotkov pred enim mesecem. Pričakovanja so se prav tako spremenila glede tega, kako hitro in daleč naj bi obrestne mere padle, z napovedjo znižanja za približno 73 bazičnih točk letos v primerjavi z več kot 140 bazičnimi točkami v januarju.

V valutnem trgu je evro ostal pri 1,0840 dolarja, medtem ko je indeks dolarja ostal pri 104,21, kar kaže na splošno stabilnost. Medtem ko je dolar ohranil moč proti jenu, druge valute, vključno z evrom in kanadskim dolarjem, so izkoristile njegovo šibkost.

Nafta Brent se je v četrtek dodala še 30 centov in je na 89,65 dolarja za sod, ameriška nafta pa se je podražila za 30 centov na 85,73 dolarja za sod

[Vir: Reuters]; Foto: Freepik; Portal24