Azijske delnice zaradi stečaja nepremičninskega velikana nižje

Azijske delnice so v torek zaradi stečaja nepremičninskega velikana China Evergrande, ki ga je odredilo sodišče, zdrsnile. Geopolitične napetosti pa so podprle cene nafte in zadržale nagnjenost k tveganju pred zasedanjem Federal Reserve. Donosnost ameriških državnih obveznic je v azijskih urah ostala pod pritiskom. Slednje je zadrževalo gibanje dolarja, ministrstvo za finance sporočilo je namreč, da si bo moralo izposoditi manj od svojih prejšnjih ocen.

MSCI indeks je padel za 0,32 odstotka in je januarja padel za več kot 3 odstotke. Japonski Nikkei se je povečal za 0,42 odstotka. Indeks Hang Seng je padel za 1,4 odstotka, januarja pa naj bi skupno padel za 7 odstotkov. Hongkonški indeks celinskih nepremičnin Hang Seng je padel za 3 odstotke. Kitajske delnice so padle za 0,69 odstotka in so na poti za skoraj 4-odstotni padec v mesecu.

Wall Street

Wall Street je pridobil z S&P 500  in dosegel še eno rekordno visoko vrednost. Sestanek o politiki centralne banke Federal Reserve in komentar predsednika Jeroma Powella pa bosta verjetno glavna dogodka tedna. Vlagatelji bodo ta teden pozorni tudi na podatke o evropski inflaciji, sestanke o politiki centralne banke Bank of England in poročilo o zaposlovanju v ZDA, da bi lažje ocenili smer, v katero bodo šli trgi vzemite v prihodnjih mesecih.

FED je trg decembra presenetil s svojim plahim nagibom in za leto 2024 napovedal znižanje obrestnih mer za 75 bazičnih točk. Trgi so od takrat zaradi niza močnih gospodarskih podatkov, vztrajne inflacije in odvračanja centralnih bankirjev močno znižali svoja pričakovanja.

Trgi zdaj marca, glede na CME FedWatch, pričakujejo 47-odstotno možnost znižanja obrestne mere FED,  kar je manj kot 88-odstotni mesec prej. Trenutno predvidevajo 134 bazičnih točk zmanjšanja v letu, v primerjavi s 160 bazičnimi točkami omilitve mesec prej.

Na valutnem trgu je dolarski indeks ostal stabilen pri 103,43. Donos 10-letnih zakladnih zapisov je v zgodnjih azijskih urah padel za 1,3 bazične točke na 4,078 odstotka. Evro je bil nazadnje pri 1,0833 dolarja. Evro se je sicer nekoliko oddaljil od skoraj sedemtedenske najnižje vrednosti 1,07955 dolarja.

Nestrpnost vlagateljev zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu je ohranila razpoloženje glede tveganj. Združene države so obljubile, da bodo sprejele “vse potrebne ukrepe” za obrambo ameriških sil, potem ko so v napadu z brezpilotnim letalom ubili tri ameriške vojake v Jordaniji. Katar pa je izrazil upanje, da ameriško maščevanje ne bo škodilo regionalni varnosti ali spodkopalo napredka k novemu dogovoru o izpustitvi talcev v Gazi.

Ameriška nafta se je podražila za 0,53 odstotka na 77,19 dolarjev za sod, Brent pa je znašala 82,80 dolarjev, kar je 0,49 odstotka več kot dan.

vir; Foto: Freepik; Portal24