Azijske delnice so padle. Donosnost ameriških obveznic se je povečala. Dolar je danes glede na jen dosegel najvišjo vrednost v zadnjih dveh desetletjih. Vlagatelji so zaradi obetov za nadaljnje zvišanje obrestnih mer pred ključnim srečanjem Evropske komisije zaskrbljeni.

Poleg zaskrbljenosti zaradi evropske inflacije, podatki kažejo, da je gospodarstvo evrskega območja, kljub vojni v Ukrajini, v prvem četrtletju raslo veliko hitreje kot v prejšnjih treh mesecih. 

Azijski trgi delnic so se medtem s skoraj dvoletnih najnižjih vrednosti zvišali za 8 odstotkov. A so vlagatelji še vedno zaskrbljeni. Zaostritev politike Evropske centralne banke za nadzor inflacije bi namreč lahko povzročila upočasnitev gospodarstva.

Trgi

V jutranjem trgovanju je MSCI-jev indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske padel za 0,39 odstotka.

Avstralske delnice so cenejše za 1,19 %. KOSPI Seul je cenejši za 0,64 %. Hongkonški Hang Seng pa je pridobil, a manj kot 0,2 %. Kitajske A-delnice so ostale nespremenjene.

Na Japonskem je nespremenjen ostal tudi delniški indeks Nikkei.

Dow Jones Industrial Average je čez noč padel za 0,81%. S&P 500 je izgubil 1,08%. Nasdaq Composite  pa za 0,73%.

Ameriške zakladnice je obremenjevalo tudi čakanje na podatke o cenah v ZDA. Po šibki dražbi 10-letnih obveznic včeraj, so donose sicer povišale.

Ameriška 10-letna donosnost se je danes povečala na 3,0548 %.

Naraščajoči donosi so podprli dolar, zlasti v primerjavi z jenom, slednji je padel na 20-letno najnižjo vrednost 134,56 jena za dolar. 

Svetovni indeks dolarja je pri 102,6 nekoliko višji. Evro je pri 1,0712 dolarja nespremenjen.

Cene surove nafte še naprej rastejo. Povzpele so se na najvišjo raven v treh mesecih. Dviga jih upanje na večje povpraševanje v ZDA in okrevanje na Kitajskem, saj so odpravili omejitve COVID-19.

Nafta Brent je nazadnje dosegla ceno 123,83 dolarja za sod, kar je 0,2 odstotka več. Ameriška nafta se je podražila za 0,17 odstotka  na 122,32 doalarja.

Prometno zlato je izgubilo 0,1 % zdaj je vredno 1.851,35 dolarja za unčo.

Vir: Reuters

Foto: Admiral Markets

By A.K.

Komentar: