Azijski delniški trgi okrepljeni, Wall Street na rekordnih vrednostih

Foto: Portal24 (AI)

Azijski delniški trgi okrepljeni, Wall Street na rekordnih vrednostih

Azijski delniški trgi so se v četrtek močno okrepili, saj so sledili rasti Wall Streeta, ki je dosegel najvišje vrednosti vseh časov. Poročilo o blažji inflaciji v ZDA je povečalo pričakovanja, da bo Federal Reserve (FED) letos dvakrat znižala obrestne mere.

Dolar je v primerjavi z evrom in funtom ostal na nizkih ravneh in je padel na nove večtedenske najnižje vrednosti. Donosi ameriških državnih obveznic so v tokijskem trgovanju še naprej padali in dosegli najnižje vrednosti v šestih tednih. To je pripomoglo k okrevanju japonskega jena, kljub podatkom, ki so pokazali večje skrčenje japonskega gospodarstva v prvem četrtletju, kot je bilo pričakovano.

Cena zlata se je približala rekordnim ravnem, surova nafta pa je nadaljevala rast, potem ko se je močno odbila od dvomesečnega dna. Aprilski indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) v ZDA se je povečal za 0,3 odstotka, kar je manj od pričakovanih 0,4 odstotka. To je povečalo upanje, da bo FED letos znižal obrestne mere za 50 bazičnih točk, pri čemer je prvo znižanje pričakovano septembra.

Chris Weston, vodja raziskav pri Pepperstoneu, je zapisal: “Izraz olajšave se širi skozi tvegana sredstva, pri čemer so trgi oživeli v trenutku, ko smo videli glavni CPI v ZDA.”

MSCI-jev najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske se je povečal za 1,5 odstotka, hongkonški Hang Seng in avstralski ASX200 pa sta pridobila približno 1,6 odstotka. Japonski Nikkei je napredoval za več kot 1 odstotek.

Strategi pri DBS so v sporočilu za stranke zapisali: “Inflacija CPI v ZDA je zagotovila olajšanje, da bo FED-ova zadnja milja proti cilju 2-odstotne inflacije lahko postala manj zapletena. Udeleženci na trgu so dovolj zadovoljni, da nadaljujejo s pripovedjo o mehkem pristanku, kar spodbuja občutek tveganja.”

Valute, nafta, bitcoin

Japonska valuta je v četrtek izstopala in močno pridobila v primerjavi z dolarjem. Dolar je nazadnje padel za 0,66 odstotka na 153,86 jena. Donos 10-letne ameriške zakladnice v trgovanju v Tokiu zdrsnil na 4,705 odstotka, kar je najnižja vrednost po 5. aprilu.

Indeks dolarja, ki meri valuto glede na jen, evro, funt in tri druge tekmece, je dosegel najnižjo vrednost v zadnjih petih tednih pri 104,07. Evro se je povzpel na 1,0895 dolarja, funt pa na 1,27005 dolarja.

Kriptovaluta bitcoin je po sredinem več kot 7-odstotnem napredku dosegla nov tritedenski vrh pri 66.694,89 USD. Weston iz Pepperstona je dejal: “Najvišja vrednost nihanja 23. aprila pri 67.252 dolarja je kratkoročni cilj in raven, ki si jo je treba ogledati.”

Zlato se je podražilo na 2397,32 dolarja in se približalo najvišji vrednosti vseh časov pri 2431,29 dolarja. Podražile so se tudi naftne terminske pogodbe. Nafta Brent je na 83,14 USD za sod, WTI nafta pa na 79,05 USD.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Portal24 (AI)